Taxa auto nu a fost restituită în totalitate. Ce va face Guvernul?

Potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, Guvernul ar putea aproba o Hotărâre destinată obţinerii unor fonduri suplimentare pentru taxa auto.
Rabla

Suma alocată în urmă cu două săptămâni, 700 milioane de lei, a fost cheltuită în întregime.

„Mâine (miercuri, n.red.), în şedinţa de Guvern, este posibil să avem o altă Hotărâre pentru alocarea unei sume suplimentare din fondul de rezerva pentru taxa auto. Vedem mâine exact ce sumă”, a explicat Teodorovici.

Pe 5 iunie, ANAF anunţa că un număr de 420.000 de contribuabili au primit, în perioada 3 – 5 iunie 2019, suma totală de 700 de milioane de lei reprezentând taxe auto achitată în intervalul 1 ianuarie 2007 – 31 ianuarie 2017.

Taxa Auto. Modificări legislative

Statul a prelungit cu 3-6 luni perioada de restituire, adoptând la finalul anului trecut OUG 114/2018.

Astfel, potrivit art. 63, rambursarea se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, după următorul program:

  • pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.

Iniţial, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule trebuiau restituite până la finalul anului trecut, iar timbrul de mediu, până la 31 martie 2019.

Totodată, potrivit OUG 114/2018, sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG nr. 52/2017 cu modificările şi completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

În acelaşi mod, sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, tot până la data de 30 iunie 2019.

Între timp, ministrul Finanţelor a revenit şi a promis că toţi banii vor fi restituţi până la finalul lunii mai. Există, însă o condiţie: ANAFsă nu ceară clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.

 

CITEŞTE ŞI:

Top 10 oraşe în care poţi conduce de plăcere şi în orele de vârf

VW ID3: totul despre viitorul model electric!

Construcţia a două noi autostrăzi, aprobată de Senat

 

 

Adaugati comentariu