Ministerul Transporturilor a emis autorizaţia de construire pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Timişoara Sud. În aceste condiţii, şoseaua ar putea intra în circulaţie în 2022.
Antreprenorul care realizează proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire (VO) Timişoara Sud, în lungime de 25,69 kilometri, este compania italiană Tirrena Scavi. În contract, mai sunt prevăzute 12 poduri/pasaje, 4 intersecţii la nivel, 2 noduri rutiere şi 2 parcări utilate.
Contractul pentru construcţia şoselei ocolitoare are o valoare de 272,4 milioane de lei fără TVA.
Durata de realizare a acestui contract este de 30 luni, din care 6 luni pentru activitatea de proiectare şi 24 luni pentru execuţia lucrărilor, ceea ce înseamnă că în 2022 ar trebui să intre în circulaţie.
Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 luni.
Proiectul VO Timişoara Sud are ca principal scop fluidizarea traficului intern, dar şi acelui internaţional de tranzit, care intră în ţară prin zona Stamora Moraviţa, se desfăşoară pe DN 59, ajunge în zona Timişoara şi se îndreaptă către centrul ţării pe DN 6 sau pe sectoarele de autostradă Arad – Timişoara – Lugoj.
Calculele CNAIR prevăd o reducere a timpului de călătorie cu aproximativ 22% în primul an de operare.
În luna august 2018, au fost obţinute, prin POIM 2014-2020, fondurile europene nerambursabile pentru realizarea obiectivului de investiţii.
CITEŞTE ŞI:
Drumul expres Ploieşti – Găeşti, pe agenda CNAIR
PwC România: Ar trebui adoptate măsuri fiscale pentru sectoarele afectate de epidemia COVID-19
Comentați?