PNRR
Home Administrare flote Fiscalitate CORONAVIRUS. PwC România: Ar trebui adoptate măsuri fiscale pentru sectoarele afectate de epidemia COVID-19

CORONAVIRUS. PwC România: Ar trebui adoptate măsuri fiscale pentru sectoarele afectate de epidemia COVID-19

Amploarea cu care se extinde epidemia COVID-19 a început să aibă consecinţe asupra economiei, primele industrii afectate fiind cele din turism, hoteluri şi restaurante, transporturi sau organizarea de evenimente. În funcţie de evoluţia situaţiei – care, din păcate, nu poate fi previzionată nici ca intensitate, nici ca durată -, unda de şoc se va propaga asupra tot mai multor sectoare, cu implicaţii asupra întregii societăţi, consideră Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale şi juridice PwC România.

Acesta explică: „Deja unele state au anunţat pachete de măsuri fiscale pentru companii, în încercarea de a limita efectele crizei. Ţările din G7 – Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie au anunţat că vor folosi toate mjloacele disponibile, inclusiv fiscale, pentru a limita efectele negative. La rândul lor, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunţat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face faţă unei posibile crize.

Nici în România impactul nu trebuie minimizat, patronatele din cele mai afectate sectoare până acum, transporturile şi turismul, au solicitat autorităţilor măsuri compensatorii financiare şi amânări la plata taxelor. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România spune că epidemia de COVID-19 din Italia a dus la scăderea în medie cu 15% a transportului rutier internaţional de mărfuri efectuat de firmele româneşti, iar la transportul de persoane cu 100%. Apoi, în condiţiile anulării multor zboruri şi reducerii gradului de ocupare a hotelurilor din ultimele săptămâni, patronatele din turism au cerut un pachet de măsuri de sprijin din partea Guvernului.

Autorităţile române trebuie să evalueze realist implicaţiile economice la nivel macroeconomic şi sectorial, atât pentru susţinerea companiilor, cât şi a angajaţilor. Fără acordarea unor facilităţi care să ajute economia, pe termen lung există riscul unui şomaj crescut şi al unei recuperări mai dificile pentru sectoarele cele mai afectate.

Decizii adoptate în alte ţări

Italia, cel mai afectat stat de coronavirus, care şi-a închis graniţele şi a pus sub monitorizare toată populaţia, a anunţat un proiect care prevede scutiri de taxe pentru companiile care au înregistrat o scădere de 25% a veniturilor, tăieri de taxe în general şi fonduri adiţionale pentru companiile private de sănătate. De asemenea, statul italian a amânat depunerea unor declaraţii, a extins termenele limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate şi a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor decălătorie.

Germania a anunţat de asemenea că este pregătită să adopte un pachet de stimulente fiscale dacă epidemia va declanşa o criză economică globală, care să includă reduceri de impozite, amânări la plata unor impozite plătite de angajatori, stimularea muncii part-time şi cea de la domiciliu, toate pentru a amortiza efectul negativ al virusului în economie dacă epidemia se va agrava.

Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu.

China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii.

Ce măsuri ar trebui luate

La rândul său FMI a făcut o serie de recomandări guvernelor. Pentru persoanele concediate, ar putea fi majorat temporar ajutorul de şomaj, pentru a permite angajaţilor care nu se simt bine sau cei de care au grijă să rămână acasă fără teama că-şi pierd locul de muncă în timpul epidemiei.

Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să furnizeze lichidităţi masive băncilor şi companiilor financiare non-bancare, în special celor care acordă creditare firmelor mici şi mijlocii, care ar putea fi mai puţin pregătite să facă faţă unei întreruperi semnificative.

De asemenea, guvernele ar putea oferi garanţii de creditare temporare şi ţintite pentru necesităţile de lichiditate pe termen scurt ale acestor firme, iar autorităţile de supervizare şi de reglementare a pieţei financiare ar putea, de asemenea, încuraja temporar extindere a scadenţei împrumuturilor.

În acest context, autorităţile române ar trebui să ia în considerare un pachet de măsuri fiscale pentru angajaţii şi companiile din sectoarele vulnerabile care sunt nevoite din cauza forţei majore să îşi sisteze sau să îşi reducă activitatea. În acest mod ar putea preveni sau limita implicaţiile negative care riscă se repercuteze asupra întregii economii generând probleme în lanţ pentru angajaţi, companii şi bugetul de stat”.

 

CITEŞTE ŞI:

Coronavirus – impactul devastator asupra industriei auto

Poşta Română îşi asigură flota de sute de vehicule

Cum se face trierea maşinilor la frontiere

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...

fiscal
Fiscalitate

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că...

e-Factura
Fiscalitate

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea...