SsangYong este genul de brand auto care nu face valuri. Însă își construiește, cu meticulozitatea specifică asiaticilor, identitatea pe piața europeană. Lucru valabil și pentru Tivoli Grand. (Text: Dragoș Băltățeanu, Răzvan Codorean. Foto: Bogdan Paraschiv)
SsangYong, una dintre cele mai vechi mărci auto din Coreea de Sud. Nu are, măcar pentru moment, ca imagine, anvergura lui Hyundai și KIA. Dar își construiește, pas cu pas, prezența pe piața europeană. Și pentru că segmentul SUV este la modă, s-a specializat în acest segment. Propunând modele de diverse mărimi, a căror calitate crește constant, fără însă ca acest lucru să se reflecte, direct proporțional, în prețuri. Iar lucrurile pot evolua spectaculos, așa cum s-a întâmplat și-n cazurile conaționalelor deja amintite.
Dacă privim în urmă, desigur, vă aduceți aminte de modelele SsangYong ajunse și la noi în țară, cu tehnologie preluată de la Mercedes-Benz. În special motoare și transmisii. Au urmat transferuri de proprietate sau ale pachetului majoritar către Daewoo Motors (1997), SAIC (2004) și, mai apoi, în 2010, Mahindra.
În era Mahindra, compania coreeană a lansat modelul Tivoli, cel mai mic SUV din oferta sa, despre care vorbim în testul de azi, în versiunea Grand. Unul pe care l-am pus la încercare exact în momentul în care un consorțiu condus de producătorul sud-coreean de mașini electrice, Edison Motors, a fost de acord să achiziționeze SsangYong Motor pentru 305 miliarde woni (254,65 milioane dolari). Evident, cu țelul de a-l transforma într-un brand electrificat. Orizontul de timp anunțat fiind 2030.
Tivoli Grand, noua abordare pentru modelul de start de gamă în versiune XXL
SsangYong Tivoli a fost lansat în 2015, drept cel mai mic SUV din gamă. Primele exemplare au fost echipate cu motoare de 1,6 litri pe benzină sau diesel. Pentru cei care aveau nevoie de mai mult spațiu, constructorul a adăugat în gamă și o versiune cu portbagaj mai mare, numită inițial Tivoli XLV. În 2019, gama modelului Tivoli a avut parte de un facelift semnificativ, primind un design exterior nou, faruri cu o formă nouă și stopuri cu o grafică nouă. Tivoli XLV a fost rebotezat Tivoli Grand.
În prezent, modelele Tivoli și Tivoli Grand sunt oferite la vânzare exclusiv cu motor turbo pe benzină 1.5 T-GDI, care poate fi asociat cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte sau cu una automată. Mai interesant este că importatorul din România comercializează Tivoli Grand Style la prețul de pornire de 15.990 de euro, mai avantajos decât al modelelor similare Dacia Duster și Suzuki Vitara. Cu pachetul opțional Style Plus (ce aduce jante din aliaj de 16 inchi, încălzire în scaune și volan, climatizare automată duală, senzori de parcare, geamuri fumurii) și transmisia automată Aisin cu șase trepte, prețul ajunge la 18.240 de euro.
Neajunsul principal este că Tivoli Grand poate fi configurat doar cu tracțiune față, în timp ce concurenții săi direcți au în ofertă și versiuni cu tracțiune integrală. Dar Tivoli Grand are alte atuuri. Modelul din Asia are mult mai multe sisteme de asistență, de exemplu asistent pentru menținerea benzii de rulare, moduri de rulare, planșă de bord complet digitală de 10,25 de inchi cu trei variante de afișaj, volan încălzit și încărcare wireless pentru telefon.
Consola centrală are un ecran tactil de 8 inchi cu o grafică modernă, sistemul multimedia se mișcă excelent, iar integrarea Apple CarPlay este optimă. Dar, cel mai important, dacă trecem peste imaginea de marcă aproape inexistentă, Tivoli Grand e o mașină solidă și modernă, cu nimic mai prejos decât concurența cu sigle mult mai cunoscute.
Poziția de condus este relativ înaltă, iar scaunele sunt mari, excelent configurate și oferă un confort foarte bun la drum lung. Singura critică ar fi că volanul se reglează doar pe înălțime, nu și în adâncime, dar și așa îți poți găsi o poziție optimă de condus. Interiorul e spațios, scaunele sunt ample și confortabile, iar portbagajul versiuni Grand are oficial 720 de litri, dar, dacă îl umplem fără să blocăm vizibilitatea în spate, volumul este de 574 de litri. Bancheta fracționabilă e standard, dar nu există podea dublă. În schimb, avem o grămadă de elemente practice, nu mai puțin de cinci cârlige pentru ca plasele de la cumpărături să nu se plimbe prin portbagaj și benzi elastice pentru a fixa obiecte mai mici, ca, de exemplu, trusa de prim ajutor și extinctorul. Nu am înțeles însă prezența acestor benzi elastice și pe spătarelor scaunelor față, în loc de buzunare.
Trenul de rulare are o construcție comună, cu suspensie MacPherson pe față și punte semirigidă pe spate, dar este excelent reglat. Pe denivelări lungi, ruliul caroseriei este redus și ținut foarte bine sub control, iar denivelările scurte sunt foarte bine amortizate. În virajele rapide, Tivoli Grand se așază foarte bine pe drum, oferă multă aderență și conferă astfel multă siguranță. Motorul turbo de 1,5 litri și 163 CP este extrem de rafinat și nu devine zgomotos odată cu creșterea turației, astfel că e plăcut de utilizat în orice regim de viteză. La pornire, are o ușoară pauză, după care este destul de liniar, armonizându-se bine cu transmisia automată cu șase trepte. Însă consumul e relativ mare. SsangYong comunică o valoare oficială de 7,7 l/100 km în regim mixt. În timpul testului nostru, computerul de bord a indicat un consum mediu de 8,5 l/100 km, dar în oraș poate să depășească și 9,5 l.
Recomandare flotă
SsangYong Tivoli Grand oferă un raport imbatabil între preț și ce primești pentru acești bani, pe lângă el Duster și Vitara fiind modele mult mai scumpe. Un SUV cu un raport preț/echipare/performanțe fără rival, spațiu din belșug, mult confort și o ținută de drum sigură. Dar motorul e puțin prea însetat.
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2022)
CITEȘTE ȘI:
Cât de pregătită este România să adere la OECD
Fonduri europene pentru proiectul Drumului Expres Constanța – Tulcea – Brăila
Comentați?