Interviu cu Vasile Bleotu, directorul financiar al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare
Ce reprezintă OECD la nivel mondial?
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OECD este o organizație internațională din care fac parte cele mai dezvoltate națiuni care respectă și acceptă principile democrației reprezentative și a economiei de piață liberă. Ea a luat ființă la 16 aprilie 1948 și a fost reformată în septembrie 1961. Din această organizație fac parte 38 de țări, având un buget anual de aproximativ 400 milioane de euro. Organizația a fost înființată pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1961 a fost extinsă calitatea de membru pentru statele din afara Europei. Această organizație răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării.
În ce domenii se implică OECD?
Această organizație internațională ajută guvernele în direcția creșterii prosperității și a luptei împotriva sărăciei, pentru creștere economică, stabilitate economică, comerț și investiții, inovație, anteprenoriat, crearea de locuri de muncă pentru toți, echitate socială, guvernare fără corupție.
Care sunt informațiile, datele pe care OECD le pune la dispoziție țărilor interesate?
Cea mai mare parte a studiilor și analizelor sunt publicate și cuprind o arie largă și diversă de informații cu caracter economico-social: conturile naționale, indicatorii economici, forța de muncă, comerțul, ocupația, migrația, educația, energia, sănătatea, industria, taxele și impozitele și politica de mediu, inclusiv taxele și prețurile de transfer bilaterale.
Ce condiții sunt necesare de îndeplinit pentru a fi membru cu drepturi depline în OCED? Credeți că România le îndeplinește?
Sunt de îndeplinit 14 condiții pentru ca România să devină membru al OECD. Din zona est-europeană doar România, Croația și Bulgaria nu sunt membre OECD. România nu îndeplinește decât cinci din cele 14 condiții. De exemplu, integrarea vamală, eliminarea dublei impuneri nici măcar nu au fost deschise de România. Ca nivel al PIB-ului, cifra pe care trebuie să o atingă un membru cu drept deplin trebuie să fie de 800 miliarde de euro.
De ce credeți că România a deschis negocierea pentru a deveni membru OECD?
Inițial în 2003, în guvernul Năstase s-a încercat deschiderea negocierilor cu OECD, dar România nu a îndeplinit condițiile impuse. La fel cum am fost primiți în NATO la 2 aprilie 2004 și în UE la 1 ianuarie 2007, România nu a îndeplinit nici atunci condițiile de aderare, dar s-a considerat că este necesară integrarea României în aceste organizații din considerații strategice.
Să nu uităm că în prezent există o presiune economică atât din partea Turciei, dar și a Rusiei, iar, din punct de vedere economic, OECD vrea să echilibreze zona aceasta.
În cât timp credeți că România va deveni membru cu drept deplin la OECD?
Am deschis negocierea, dar ca orizont de timp, cred că mai durează cel puțin 20 de ani până când România va deveni membru cu drept deplin în OECD.
La noi se manifestă fuga capitalului românesc, care are substratul corupției, prin migrarea în paradisuri fiscale, în loc să se încurajeze corect un mediu investițional (în mod greșit ca politică fiscală în România se impozitează excesiv munca și nu capitalul, cum ar fi cazul).
Cele 38 de țări OECD reprezintă, ca cifră de afaceri, 70% din producția globală, iar în ONU sunt membre 161 de țări. Iată ce forță economică au țările membre OECD!
Care sunt punctele slabe ale României?
În primul rând, avem un deficit de balanță comercială, avem deficit al fondului de pensii (avem cei mai puțini contributori din Europa la fondul de pensii). Se naște firesc întrebarea: Câți oameni politici care conduc partide de nivel național sau județean din România știu ce înseamnă OECD?
Menționez că șase condiții sunt pentru administrațiile locale, atât șefii de consilii județene, cât și primarii de municipii, în mare parte, nu au habar de aceste condiții.
Aici sunt membre țările din G7 și G20, care colaborează inclusiv cu Grupul de la Shanghai, ce reprezintă cvasitotalitatea economică a Asiei de Sud.
Dacă România intră mai devreme în acest organism va fi un șoc total pentru că în acest organism sunt reguli de o strictețe totală. În OECD sunt țări de elită, un club al țărilor care nu mor de foame, cele 38 de țări au stabilitate economică solidă, au predictibilitate în elaborarea bugetelor publice pe 10 ani. România nu e în stare să dea predictibilitate bugetului de stat nici pe șase luni.
Ca o concluzie de fond, nu suntem pregătiți să aderăm la această organizație internatională.
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2022)
CITEȘTE ȘI:
Al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei: Interzicerea totală a importurilor de petrol
EY România anunţă o nouă ediție a competiției EY Entrepreneur Of The Year
Comentați?