Al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei: Interzicerea totală a importurilor de petrol

Într-un discurs susținut în fața Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei în urma războiului declanşat în Ucraina, care cuprinde și interzicerea totală a importurilor de petrol, brut sau rafinat.
sancţiuni

”Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu petrol brut din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri din întreaga lume. Pentru că pentru a ajuta Ucraina, propria noastră economie trebuie să rămână puternică”, a afirmat Ursula von der Leyen, în timpul prezentării pachetului de sancţiuni impus Rusiei.

Pachetul de sancțiuni mai cuprinde:

eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia şi a alte două instituții bancare rusești importante din sistemul financiar global SWFIT. ”Astfel, lovim băncile care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus şi în ceea ce priveşte capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global”, a precizat președinta Comisiei.

interzicerea difuzării în UE a programelor transmise de trei televiziuni importante ruseşti. ”Am identificat aceste canale TV care au rolul de a fi o portavoce care amplifică agresiv minciunile şi propaganda lui Putin. Nu ar trebui să le mai oferim o scenă pentru a răspândi aceste minciuni. Mai mult, Kremlinul se bazează pe contabili, consultanţi şi specialişti în publicitate din Europa. Acest lucru se va opri acum”, a arătat von der Leyen.

realizarea unei liste de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea şi care sunt responsabili pentru asediul oraşului Mariupol. ”Acest lucru trimite un alt semnal important tuturor criminalilor de război de la Kremlin: ştim cine sunteţi şi veţi fi traşi la răspundere”, a subliniat președinta Comisiei.

Pe lângă pachetul de sancţiuni, Ursula von der Leyen a mai propus și elaborarea unui sprijin pentru Ucraina, menit să aducă investiţii masive, deoarece PIB-ul ţării va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta.

”În ceea ce priveşte reconstrucţia economică, Ucraina are nevoie de ajutor imediat, sprijin economic care să o ajute să facă faţă consecinţelor războiului. Am făcut multe până acum, am oferit un pachet de asistenţă microfinanciară şi am oferit ajutor direct bugetului Ucrainei”, a mai explicat ea. Am propus să suspendăm toate taxele pentru produse exportate din Ucraina în UE timp de un an. Sunt sigură că Parlamentul European va susţine această propunere. Se estimează că PIB-ul Ucrainei va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta. IMF estimează că Ucraina are nevoie pentru de 5 miliarde de euro pe lună pentru a plăti pensii, salarii, servicii esenţiale”, a arătat președinta Comisiei Europene.

 

 

CITEȘTE ȘI:

EY România anunţă o nouă ediție a competiției EY Entrepreneur Of The Year

Un nou control în trafic. 77% dintre autovehicule prezentau defecțiuni majore

 

 

Adaugati comentariu