Compania Mercedes-Benz își pune la dietă copilul cel mare, Actros. Să vedem cum se comportă versiunea 1846, cu motorul revizuit de 10,7 litri și 455 CP. Foto: tuttoTrasportiUn reglaj mai bun aici, un material mai ușor acolo, ceva creșteri de presiune la injecție și câteva modificări ale sarcinii tractabile: așa s-au aliniat mai toate autotractoarele la normele Euro 6 faza C. Nici Mercedes-Benz nu face excepție, dar, în plus față de alți producători, revigorează modelul Actros cu încă câteva artificii, de aceea cel mai mic motor, de 10,7 litri, dezvoltă acum până la 455 CP și un cuplu maxim de 2.200 Nm. Astfel, șoferul care până acum putea miza pe doar 428 CP, are sub pedală suficientă forță pentru a face față tuturor competitorilor, cu excepția lui Iveco, care dezvoltă 480 CP. Totuși, nemții au ușurat autotractorul cu 150 kg, deci cele două modele se luptă umăr la umăr. Se simt aceste ameliorări în realitate? Conform consumului din testului nostru, da. Încă ne amintim impresia pozitivă pe care ne-a lăsat-o MAN TGX 500 în testul cu măsurători din numărul 38 al revistei Flote Auto, dar cu toate acestea Actros 1846 a consumat chiar și mai puțin. Iată dovezile clare că modificările operate de producători nu sunt doar marketing, ci se simt clar și în trafic.
Picătură cu picătură
Nu este vorba despre vreun miracol, ci de mici pași înainte care, cumulați, dau rezultate: picături de motorină economisite care, după câteva decenii, permit camioanelor să se apropie de 28,5 l/100 km, în condițiile în care, la începutul mileniului, chiar și 34 l/100 km păreau imposibil de atins. Iar Actros este mai aproape ca oricând să atingă acest prag. Chiar dacă eficiența excepțională ar fi singurul rezultat, tot a meritat investiția. Doar că sunt și alte îmbunătățiri, precum siguranța de top în segment și cabina care a fost regândită, devenind una dintre cele mai primitoare de pe piață și aveți în față o combinație câștigătoare. De unde au început inginerii schimbarea? Fix de la inimă: asistăm la debutul motorului mic, de 10,7 litri, cu 6 cilindri (OM 470), pe platforma HDEP (Heavy Duty Engine Platform), după ce, inițial, aceasta putea fi echipată doar cu motoarele de 12,8 litri (OM 471) și, ulterior, cu varianta de top de 15,6 litri (OM 473).
A doua generație a motorului OM 470 folosește un turbocompresor produs chiar de Mercedes-Benz, fără wastegate: întreaga sa funcționare este monitorizată electronic, de aceea nu mai există nici wastegate, nici control al presiunii produse și nici senzorul și obturatorul pentru EGR, sistemul devenind mult mai simplu.
CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET PE CARGO-BUS.RO!
Comentați?