Managerii de flote sunt curtaţi din nou de Audi, graţie upgrade-ului de ordin cosmetic şi tehnic aplicat super-economicului A6 2.0 TDI ultra. Baladă eco pe acordurile unui consum miniatural şi a celui mai mic preţ din gamă.
Contabil şef sau director general? Noul Audi A6 2.0 TDI Ultra îşi interpretează cu măiestrie rolul dublu pe care trebuie să îl joace în cadrul panopliei Audi, acela de campion al eficienţei şi, totodată, de tichet de acces în lumea diesel A6, preţul său fiind, întâmplător sau nu, cel mai avantajos din gama TDI. Două atribute ce îi garantează dragostea necondiţionată a managerilor de flote, nevoiţi să îşi drămuiască până la ultimul cent echilibrul dintre pasiune şi… zgârcenie.

Audi A6 2.0 TDI Ultra se recomandă, aşadar, drept o alternativă relaxată sau relaxantă – depinde de care parte a baricadei te afli, la armada de sedanuri premium prinse în războiul sportivităţii extreme. Iar faceliftul aplicat recent de creatorii săi nu schimbă această percepţie.
Blocurile optice, grila, paraşocurile, toate au ieşit de sub penelul designerilor germani cu un aer proaspăt – penel care pare să fi trecut, totuşi, cu delicateţea unui fluturaş peste liniile lui Audi A6. Un A6 ce evocă tot mai fidel aerul imperial al navei-amiral A8. Interiorul nu a scăpat nici el de bisturiul faceliftului, deşi schimbările rămân, în general, ascunse privirii: geamuri dublu laminate ce duc aproape de perfecţiune izolaţia fonică, noi elemente de decor şi climatizare pe patru zone. Pachetul S line (3.556 euro) urcă o treaptă mai sus, îmbogăţind lista de dotări cu jante de 18 inch, scaune sport, elemente de design specifice şi suspensie coborâtă cu 10 mm.

Ce noutăţi aduce, însă, sigla ultra? Un diesel Euro 6 mai curat (emite 114 g CO2/km) şi cu 14% mai eficient, alături de o transmisie S tronic cu dublu ambreiaj şi 7 trepte, complet reproiectată, ce spune adio arhaicei CVT multitronic. Motorul are 2 litri şi patru cilindri şi dezvoltă 190 CP, în loc de cei 177 CP oferiţi de predecesorul său, cuplul maxim de 400 Nm fiind şi el cu 20 Nm mai generos. Dezarmant de silenţios, noul TDI refuză să îşi facă auzit timbrul specific, o adevărată binecuvântare pentru devoratorii de km care vor aprecia nu doar serenitatea sa, ci şi verva cu care valsează între aerul calm dictat de modul de rulare Efficiency şi mantia de atlet, inerentă setării Sport. Nu mai puţin de cinci personalităţi diferite sunt incluse în programul de modelare a caracterului direcţiei, suspensiei, motorului şi cutiei, Audi Drive select, standard.
În plan dinamic, A6 ultra nu are deloc tracul unui model obsedat de eficienţă. Deşi nu este nici o maşină eminamente sportivă şi nici una la fel de incisivă precum un BMW Seria 5, A6 este o limuzină confortabilă, suficient de rapidă pentru a se achita cu brio de sarcinile unui ritm cotidian alert. Direcţia mult prea diafană. nu tocmai comunicativă, nu ne duce nici ea cu gândul la derapaje controlate sau sutimi de secundă, impresie susţinută de suspensia boemă, imuabilă în faţa pachetului sport S line.
Tabloul nu ar fi complet fără transmisia S tronic, incomparabil mai rafinată decât strămoaşa CVT. Ocazional, această supleţe frizează paroxismul, goana după tandemul turaţii minime/rapoarte înalte sacrificând reprizele pe altarul eficienţei. De multe ori, ai senzaţia că, de fapt, rapiditatea şi determinarea nu sunt deloc punctele sale forte, motorul turându-se parcă în van, în aşteptarea treptei potrivite. Din fericire, consumul infim nu e o promisiune deşartă. Valori medii de 5-6 l/100 km nu sunt străine de A6 2.0 TDI ultra, iar autonomia teoretică poate depăşi lejer pragul psihologic de 1.000 km, rezervorul acomodând până la 73 litri de motorină.
VERDICT
Dacă Iron Man conduce un Audi R8, atunci managerul de succes nu poate alege decât un A6 2.0 TDI ultra. O limuzină desăvârşită, rafinată şi ultra-economică ce nu uită să protejeze resursele planetei mamă prin supleţea cu care alege să consume fiecare litru de motorină ascuns în rezervor. Faceliftul este o reuşită, atât în plan tehnic, cât şi stilistic, preţul fiind în continuare un atu decisiv.
Comentați?