Anunțat încă din 2021 ca prim SUV compact al mărcii, Dacia Bigster a fost dezvăluit presei în așteptarea premierei mondiale care va avea loc peste doar câteva zile la Mondial de l`Auto 2024 din Paris.
Varianta de serie a conceptului Dacia Bigster, prezentat în ianuarie 2021 odată cu planul Renaulution al grupului francez Renault, intră în producție în toamna acestui an și va ajunge la clienți în 2025. Prin acest nou model Dacia își extinde gama de vehicule către segmentul C, acolo unde are deja și modelul Jogger.
Mai mult chiar, odată cu lansarea Bigster, oficialii mărcii și-au reconfirmat intenția de a continua strategia de a crește oferta din segmentul compact cu alte două modele care vor debuta pe piață în viitorul nu foarte îndepărtat.
Bigster, cu valorile deja recunoscute ale mărcii românești
Din dorința declarată a lui Luca de Meo, șeful grupului Renault, de a duce marca Dacia către zone de piață cu marje de profit mai mari, Bigster debutează în segmentul compact al pieței europene cu valorile deja recunoscute ale mărcii românești – Esențială dar Cool, Eco-Smart, Robustă și Outdoor.
„De la lansarea Renaulution în 2021, am reinventat complet brandul și am introdus noua identitate de marcă: culori noi, logo nou, showroom-uri noi. Rămânând fideli valorilor noastre, am făcut Dacia mai atrăgătoare și mai aspirațională ca niciodată, oferind în continuare cel mai bun raport calitate-preț. Cu Bigster, Dacia răspunde mai mult ca oricând așteptărilor clienților din segmentul C”, a declarat Denis Le Vot, șeful global al mărcii Dacia.
Robust și cu aptitudini pentru utilizări diverse
Conform producătorului român, parte a grupului Renault, valorile Dacia „corespund perfect exigențelor segmentului C-SUV”. Designul modelului Bigster scoate în evidență caracterul său robust și aptitudinile sale de a răspunde unor utilizări diverse, atât ca vehicul pentru deplasările profesionale zilnice al clienților cât și pentru activitățile cu familia sau pentru ieșirile în timpul liber.
Dimensiunile sale generoase sunt subliniate de forme și de volume simple, geometrice, bine demarcate, care evocă ideea de esențial.
Pasajele impozante care protejează roțile, precum și poziționarea farurilor și a blocurilor optice spate în extremitățile caroseriei, contribuie la aspectul robust al vehiculului. În fapt, în materie de design, Bigster este o evoluția a celei de a treia generații Duster, SUV de clasă B lansat și el recent.
„Cu Bigster am reușit să respectăm în mod fidel intențiile manifestate cu ocazia prezentării conceptului cu același nume. Modelul de serie exprimă deplin toate valorile Dacia și constituie de acum vârful de gamă al mărcii”, consideră David Durand, directorul de design al mărcii Dacia, cel care a preluat sarcina transformării noului model din concept în vehicul de serie de la Alejandro Mesonero-Romanos, designerul care a stat în grupul Renault mai puțin de un an.
Dacia Bigster, fratele mai mare al lui Duster
Senzația de robustețe a modelului Bigster este accentuată de aspectul masiv și de verticalitatea părții frontale, caracteristică modelelor SUV. Partea din față este totodată fidelă designului Dacia, cu o grilă lată, de culoare negru lucios, având în centru sigla „Dacia link”. Capota orizontală, sculptată, a fost proiectată pentru a oferi șoferului o vedere cât mai bună asupra șoselei.
Ornamentele amplasate pe grilă, în partea superioară a portierelor din față și deasupra plăcuței de înmatriculare de pe hayon aduc, în opinia oficialilor mărcii, o notă discretă de eleganță. Toate aceste elemente sunt colorate într-un mix de negru lucios și mat pentru a maximiza factorul „cool” în stil Dacia.
Culoarea scuturilor de protecție din față și spate este impregnată în masa materialului. Protecțiile laterale, cele de la nivelul pasajelor roților și cele din partea inferioară a barelor față și spate, sunt realizate din deja cunoscutul material Starkle pe care specialiștii Dacia l-au creat, parțial, din plastic reciclat.
SUV-ul Dacia Bigster este echipat încă din versiunea de bază cu jante din aliaj de 17 inchi sau 18 inchi, în timp ce pe nivelul superior, Journey, sunt disponibile, opțional, jante de 19 inchi cu design specific. Tot pe nivelele superioare de echipare clienții pot opta pentru o caroserie vopsită în două nuanțe (pavilion de culoare neagră), o premieră pentru un model Dacia de serie. Este disponibilă totodată o nouă culoare pentru caroserie – Indigo Blue.
La interior, spațiu, ergonomie și confort
Pentru interior, echipa de designeri s-a concentrat, ca și în cazul Duster,pe ceea ce este esențial – spațiu, ergonomie și confort. Planșa de bord verticală și plasată la înălțime mărește spațiul disponibil pentru ocupanții locurilor din față.
Pentru simplitate și eficiență toate informațiile necesare șoferului sunt reunite în tabloul de bord digital de 7 inchi sau de 10,1 inchi (în funcție de nivelul de echipare) aflat în spatele volanului, iar toate informațiile legate de sistemul multimedia se regăsesc pe ecranul central tactil de 10,1 inchi aflat în dotarea tuturor versiunilor Dacia Bigster. O linie de culoare verde leagă cele două ecrane pentru a le integra vizual în ansamblul planșei de bord.
„În ceea ce privește designul interior am dorit să subliniem unul dintre atuurile majore ale modelului Bigster: spațiul său interior excepțional. Am optat pentru simplitate, cu linii geometrice care sunt o reflectare a celor din exterior, oferind în același timp calitatea așteptată de clienții din segmentul C-SUV”, explică designerul David Durand.
Detalii suplimentare
În funcție de nivelul de echipare, Bigster propune trei tipuri de consolă centrală pentru locurile din față: joasă, intermediară sau, în premieră pe un model Dacia, o consolă înaltă integrând o cotieră cu compartiment frigorific, un încărcător cu inducție și un spațiu de depozitare.
În funcție de nivelul de echipare scaunele modelului sunt acoperite cu materiale care pun accentul pe simplitate și atractivitate (Essential și Expression), pe durabilitate și curățare ușoară (Extreme) sau pe un confort superior (Journey).
Semnătura Dacia în formă de Y subliniază legătura dintre designul interior și cel exterior al modelului Bigster. În interior o regăsim în forma aeratoarelor, a căror suprafață trasează un Y (de culoare Copper Brown numai la nivelul de echipare Extreme), și pe panourile portierelor unde forma de Y este vizibilă de-a lungul cotierelor. În exterior, semnătura luminoasă în formă de Y este prezentă atât la blocurile optice din față, cât și la cele din spate.
Platforma, CMF-B
Asamblat, ca toate modelele Dacia cu excepția Spring, pe platforma CMF-B, SUV-ul Dacia Bigster oferă flexibilitate și un spațiu interior generos celor maximum cinci ocupanți. Nu este disponibilă o versiune cu șapte locuri.
Conform producătorului, caracteristicile vehiculului au fost concepute pentru a satisface cerințele clienților din segmentul C-SUV, în ceea ce privește acustica (parbriz acustic, geamuri mai groase, antifonarea motorului), finisarea (mochetă nouă, LED Touch) și confortul scaunelor (reglaj lombar pentru scaunul pasagerului din față, spătarul banchetei din spate), sistemul de aer condiționat cu două zone pentru locurile din față și cu aeratoare separate pentru locurile din spate.
Aceiași oficiali ai Dacia notează că Bigster este „Best in class” la nivel de segment în ceea ce privește spațiul disponibil la nivelul capului (distanța până la plafon) atât pentru ocupanții locurilor din față cât și pentru cei ai locurilor din spate. Pasagerii din spate beneficiază de cea mai bună distanță la nivelul picioarelor din segment, un atu major pentru călătoriile pe distanțe mari. Noul Bigster se distinge și prin cel mai încăpător portbagaj din segment, cu un volum de până la 667 litri (conform normei VDA) sub nivelul planșei separatoare de habitaclu. Atunci când spătarele banchetei sunt rabatate, Bigster oferă un planșeu de portbagaj plat și o lungime maximă de încărcare de 2,7 metri.
Bancheta spate, fracționabilă 40/20/40
Bancheta din spate este fracționabilă 40/20/40, ceea ce permite transportarea unor obiecte lungi fără a afecta confortul pasagerilor. Atunci când pe bancheta din spate iau loc doar doi pasageri, aceștia pot beneficia de un confort superior prin rabatarea părții centrale a spătarului care, astfel, se transformă într-o cotieră cu spațiu de depozitare pentru două pahare și un suport pentru smartphone.
Funcția Easy Fold permite rabatarea cu ușurință a spătarelor din spate din portbagaj, cu ajutorul a două manete situate de o parte și de alta a spațiului de încărcare.
Un covoraș de cauciuc oferă protecție pentru planșeul portbagajului. Atunci când nu este utilizat, acest covoraș poate fi rulat cu ușurință pentru a ocupa mai puțin spațiu. Covorașul este disponibil în serie pe nivelul de echipare Extreme și ca accesoriu pe celelalte versiuni.
YouClip, noul sistem de accesorii ingenioase Dacia este disponibil și în cazul Dacia Bigster. Simplu și ingenios, YouClip permite fixarea a numeroase accesorii în zone-cheie din habitaclu. Modelul este echipat în serie cu cinci puncte de fixare YouClip (pe planșa de bord, în partea laterală a consolei, accesibil de către pasagerul din față, unul în spatele consolei centrale, în portbagaj și pe fața interioară a hayonului). Alte două puncte de fixare pot fi amplasate în spatele tetierelor.
Variante de echipare
SUV-ul Dacia Bigster va putea fi comandat, în funcție de dorință, într-una dintre cele patru variante de echipare disponibile – Essential, Expression, Extreme și Journey. În cazul variantei de bază, Essential, principalele echipamente disponibile sunt jante de aliaj de 17 inchi, bare de pavilion fixe, Media Display cu ecran central de 10,1 inchi, tablou de bord digital de 7 inchi, aer condiționat manual, radar și cameră video spate, geamuri față și spate cu deschidere electrică.
În plus, varianta Expression oferă sistem de aer condiționat automat cu două zone, frână de parcare electrică, senzori de ploaie, oglinzi retrovizoare cu rabatare automată, banchetă spate fracționabilă 40/20/40 cu funcția Easy Fold.
Apoi, în cazul nivelului de echipare Extreme, la cele de mai sus se adaugă jante aliaj de 18 inchi, bare de pavilion modulabile, ornamente exterioare și interioare de culoare Copper Brown, plafon panoramic cu deschidere electrică și funcție oscilobatantă, card mâini libere, tapițerie lavabilă din TEP microcloud, covorașe de interior și de portbagaj din cauciuc, tablou de bord digital de 10,1 icnhi, sistem Media Nav Live cu ecran central de 10,1 inchi și navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D cu șase difuzoare, Downhill speed control.
Nivelul Journey include și jante aliaj de 18 inchi, caroserie în două nuanțe, hayon cu acționare electrică, card mâini libere, consolă centrală înaltă cu cotieră, scaun șofer cu reglaje electrice, tablou de bord digital de 10,1 inchi, sistem Media Nav Live cu ecran central de 10,1 inchi și navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D cu șase difuzoare, încărcător cu inducție pentru smartphone, Adaptive Cruise Control.
Accesul la vehicul este facilitat de cardul mâini libere și de hayonul cu acționare electrică. Acesta din urmă, disponibil în serie pe Bigster Journey și opțional pe versiunea Extreme, poate fi acționat în trei moduri – din exterior, cu ajutorul butonului situat pe hayon, din interior, cu ajutorul butonului situat pe planșa de bord sau cu ajutorul telecomenzii de pe cartela mâini libere.
Versiunile Bigster Essential și Expression dispun de sistemul multimedia Media Display cu patru difuzoare și conectivitate wireless Apple CarPlay / Android Auto. Bigster Extreme și Journey dispun de sistemul multimedia Media Nav Live, care oferă în plus navigație conectată integrând informații în timp real despre condițiile de circulație și o cartografie actualizată timp de opt ani. Media Nav Live dispune de un sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.
Utilizatorii noului Bigster beneficiază, în funcție de versiune, și de pavilion panoramic cu trapă sau de încărcător cu inducție pentru smartphone. Plafonul panoramic, disponibil în serie pe versiunea Extreme și opțional pe Journey, are o lungime de 120 cm și se poate deschide complet pe o distanță de 35 cm.
În premieră în cazul Dacia, pe versiunea Journey scaunul șoferului dispune în serie de comenzi electrice pentru reglarea înălțimii și pentru înclinarea spătarului, precum și de suport lombar cu reglare manuală. Versiunile Bigster Journey și Extreme dispun totodată în serie de Adaptive Cruise Control (ACC) pe versiunile Hybrid, echipament util în special în cazul călătoriilor lungi.
Noul Bigster răspunde celei mai recente norme europene de siguranță, GSR2, și integrează în serie, pe toate versiunile, frânarea automată de urgență (urban/peri-urban cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall). Ca și în cazul Duster, pentru a ușura viața clienților săi, Dacia introduce butonul „My Safety” care permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență la conducere.
Bigster aduce noi motorizări în gama Dacia
ECO-G 140: Lider necontestat al pieței mașinilor cu GPL din Europa, Dacia este singurul constructor care propune, sub emblema ECO-G, motorizări cu carburație mixtă benzină și GPL pe ansamblul gamei sale de modele. Dacia Bigster propune în premieră o motorizare care asociază carburația mixtă și un sistem mild-hybrid de 48 V. Acesta din urmă susține motorul cu trei cilindri, turbo, de 1,2 l indiferent dacă funcționează pe benzină sau pe GPL, în fazele de demaraj și accelerație. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei cu 0,8 kWh într-un mod total transparent pentru șofer.
Atunci când funcționează pe GPL, Bigster ECO-G 140 emite în medie cu 10% mai puțin CO2 decât o motorizare pe benzină „ne-hibridă” echivalentă. Autonomia poate ajunge la 1.450 km datorită celor două rezervoare cu o capacitate totală de 99 litri de carburant (50 litri de benzină și 49 litri de GPL). Instalat sub planșeul portbagajului, rezervorul de GPL nu diminuează volumul de încărcare al acestuia. Trecerea de la un carburant la altul se face instantaneu cu ajutorul unui comutator perfect integrat în tabloul de bord.
TCe 140: Propus pentru prima dată în gama Dacia la acest nivel de putere, acest motor este derivat din propulsorul TCe 130 disponibil pe a treia generație Duster. Sistemul combină un motor pe benzină cu trei cilindri de 1,2 l, turbo, de nouă generație bazat pe ciclul Miller (randament optimizat și pierderi mai reduse prin pompare) cu un sistem mild hybrid de 48V și o cutie de viteze manuală cu șased trepte. Sistemul mild-hybrid susține motorul termic în fazele de demaraj și accelerație permițând diminuarea cu circa 10% a consumului mediu (5,6 l/100 km) și a emisiilor de CO2 (129 g/km) față de un motor termic de putere echivalentă.
TCe 130 4×4: Noul Bigster este adaptat pentru offroad datorită transmisiei sale integrale asociate cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte și un sistem mild-hybrid de 48 V. Acesta din urmă susține motorul cu trei cilindri, turbo, de 1,2 l în fazele de demaraj și accelerație.
Singura versiune 4×4 din gama dacia Bigster dispune de transmisia 4×4 Terrain Control cu cinci moduri de conducere:
– AUTO: transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză.
– SNOW: optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj.
– MUD/SAND: pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase.
– OFF-ROAD: oferă cele mai bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile. Este apropiat ca performanță de modul 4×4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat și într-o manieră optimă cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului.
– ECO: permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului. Optimizează distribuția cuplului între puntea față și cea spate pentru a limita consumul de carburant, adaptându-se la condițiile de aderență ale drumului.
Sistemul de control al vitezei la coborâre (Downhill speed control) este disponibil în serie strict pe versiunea Bigster Extreme. Acest sistem este deosebit de util în off-road sau la coborârea unor pante abrupte. El acționează asupra sistemului de frânare pentru a menține sub control viteza vehiculului (în funcție de solicitarea șoferului) între 0 și 30 km/h. Sistemul acționează asupra tuturor treptelor cutiei de viteze, inclusiv cea de marșarier. Șoferul nu trebuie să se preocupe de acționarea pedalelor de accelerație și de frână, ci doar de manevrarea volanului.
HYBRID 155: Vedeta gamei de sistem de propulsie a Dacia Bigster, HYBRID 155 plasează Dacia Bigster în postura de prim model al grupului Renault care îl utilizează. Sistemul este compus dintr-un motor cu patru cilindri, pe benzină, de 107 CP, din două motoare electrice (un motor de 50 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune), o baterie de 1,2 kWh (230 V) și o cutie de viteze automată electrificată. Aceasta din urmă dispune de patru trepte dedicate motorului termic și alte două alocate motorului electric. Tehnologia combinată este posibilă datorită absenței ambreiajului.
Motorizarea HYBRID 155 vine în completarea ofertei HYBRID 140 care echipează deja modelele Jogger și Duster. Ea oferă un plus de putere (+15 CP), de cuplu (170 Nm doar pentru motorul cu combustie, adică +20 Nm) și o capacitate de remorcare superioară (+250 kg, pentru un total de circa o tonă). Eficiența este de asemenea îmbunătățită, nivelul consumului și cel al emisiilor fiind mai scăzut, conform producătorului, cu 6%, în special ca urmare a unui management optimizat al regimului motor.
Frânarea recuperativă, asociată cu capacitatea înaltă de recuperare a energiei de către baterie și cu randamentul cutiei automate permite ca în traficul urban până la 80% din timpul de rulare să se efectueze în mod 100% electric.
Gama de accesorii
Printre accesoriile oferite de producător se numără cotiera detașabilă – instalată în poziție centrală pe bancheta din spate se poate transforma în rucsac pe care unul dintre pasageri îl poate lua cu sine atunci când iese din mașină, Organizatorul – permite transformarea spătarului scaunului din față într-un spațiu de depozitare ergonomic pentru pasagerul din spate sau Cargo Box – se atașează la cârligul de remorcare oferind un volum de încărcare suplimentar fără a diminua spațiul disponibil deasupra pavilionului.
Totodată, accesoriile Dacia InNature includ Pack Sleep – simplu, detașabil și accesibil ca preț, accesoriul cuprinde trei funcții esențiale: un pat pentru două persoane (1,90 metri lungime și până la 1,30 metri lățime) care poate fi instalat în mai puțin de două minute, un suport cu rol de măsuță, și un spațiu de depozitare, Portbagajul de pavilion – partener ideal al activităților outdoor, care permite transportarea unei încărcături de până la 80kg. Se fixează pe barele de pavilion modulabile în poziție transversală sau pe barele de pavilion transversale disponibile ca accesoriu post-vânzare, Cortul – conceput pentru a se atașa perfect părții din spate a modelului Bigster, acesta oferă un spațiu deosebit de încăpător.
Deși catalogul de prețuri nu a fost încă dat publicității, este de așteptat ca varianta de bază să coste mai puțin de 25.000 de euro, iar cea de top să urce peste 30.000 de euro.
Comentați?