Taxele auto, restituite integral până la finalul lunii mai

Taxele auto, achitate la prima înmatriculare a maşinilor, vor fi restituite celor în drept până la sfârşitul lunii mai, în condiţiile în care ANAF va trebui să emită până atunci toate deciziile de impunere necesare, a anunţat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.taxe

Potrivit acestuia, există fonduri la Ministerul Finanţelor pentru restituire, singura condiţie de îndeplinit fiind ca ANAF să emită toate deciziile de impunere.

„Eu am anunţat foarte clar că voiam să nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisă. O să verific luni (astăzi, n. red.) la ANAF. Obligaţia este ca noi să restituim, în cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocaţi, nu va fi o problemă”, a spus ministrul Finanţelor.

În cei zece ani în care românii au fost obligaţi să plătească taxe auto pentru aşa-zisa impozitare a vehiculelor poluante, statul a încasat 7,2 miliarde de lei.

După ce toate aceste contribuţii au fost, pe rând, considerate de Comisia Europeană drept neconforme cu legislaţia comunitară, statul a fost nevoit să dea banii înapoi.

Guvernul Dăncilă a prelungit cu 3-6 luni perioada de restituire, adoptând la finalul anului trecut OUG 114/2018.

Astfel, potrivit art. 63, rambursarea se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, după următorul program:

  • pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.

Iniţial, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule trebuiau restituite până la finalul anului trecut, iar timbrul de mediu, până la 31 martie 2019.

Totodată, potrivit OUG 114/2018, sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG nr. 52/2017 cu modificările şi completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finanţelor a revenit şi anunţat că taxele auto vor fi restituite complet până la finalul lunii mai 2019. Eugen Teodorovici preciza atunci că singurele cazuri în care taxele auto s-ar putea să nu fie rambursate până la noul termen limită sunt cele în care ANAF a cerut clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.

 

CITEŞTE ŞI:

Mașini electrice LSEV printate 3D la 9.000 euro!

Test smart EQ fortwo prime

Cum sunt finanţate maşinile de companie prin OTP Leasing

 

Adaugati comentariu