Mașini electrice LSEV printate 3D la 9.000 euro!

Modelul din categoria LSEV (low speed electric vehicles), va fi lansat în acest an, va avea două locuri și dimensiunile exterioare ale unui smart fortwo și va fi extrem de simplu constructiv.



LSEV XEV Limited mașini electrice

Simplu: autoturismul electric de tip LSEV proiectat în Italia și asamblat de compania multinațională XEV Limited (Italia – Hong Kong) va fi construit din 40 – 60 de piese! Pentru comparație, autoturismele electrice Tesla au în componență câteva mii de piese! Prețul fiecărui exemplar ar trebui să se încadreze în limita a 10.000 USD (sub 9.000 euro) în ultima parte a anului 2019, când modelul va fi lansat pe piața chinezească.

Dimensiunile exterioare, de 1,5 m înălțime, 2,5 m lungime și 1,3 m lățime îl transformă într-un vehicul perfect adaptat aglomerațiilor urbane. Greutatea totală va fi de 450 kg, viteza maximă va atinge 70 km/h, iar autonomia declarată va fi de 150 km.

XEV Limited mașini electrice

Citiți aici testul cu smart EQ fortwo prime

Cele mai multe componente ale citadinei vor fi printate 3D, din trei tipuri diferite de materiale: nylon special, acid polilactic (prescurtat PLA, un element comun folosit de imprimantele 3D, ce provine din surse regenerabil, precum amidonul din porumb sau trestia de zahăr) și TPU cauciucat. În producția pieselor s-a implicat și compania Polymaker din Shanghai, care a perfecționat cele trei materiale pentru un plus de flexibilitate și rezistență. Structura de rezistență este realizată din metal.

Compania XEV mai are încă șase modele pregătite pentru producție în următoarele luni. Proiectul a câștigat o finanțare de 2 milioane euro, după ce a câștigat Horizon 2020, cel mai mare program european destinat cercetării și dezvoltării (R&D). Producerea pieselor folosind o imprimantă 3D scade costurile cu până la 90% și mărește viteza de producție cu trei sferturi față de metodele clasice. În plus, testele simulate pe calculator arată că mașina este de 4-5 ori mai rezistentă decât cele convenționale echivalente, pentru că, între piesele printate, sunt interpuse elemente destinate absorbirii energiei la impact și creșterii rigidității ansamblului.

Există o singură linie de producție, care va scoate 500 de unități anual.

Via interestingengineering

Adaugati comentariu