Advertisement

Home Infrastructură Siguranţă rutieră Cum să-ți aperi mașina de căldură

Cum să-ți aperi mașina de căldură

Temperaturile ridicate sunt periculoase și pentru mașină, nu doar pentru oameni. Să ne pregătim, deci, de cea mai călduroasă zi a anului și de cod roșu de caniculă.

Temperaturile ridicate anunțate de meteorologi i-au făcut pe mulți să-și facă provizii de apă și mâncare în ideea că se vor ascunde în răcoarea din casă oferită de aerul condiționat. Dar mașina din parcare va trebui să suporte toate cele peste 40 de grade și soarele torid. Mulți vor spune “e mașină, e făcută să reziste la așa ceva”. Teoretic au dreptate, dar practic sunt unele efecte ireversibile care pot avea loc.Astfel, dacă am văzut cum să ne răcorim mașina și ce să facem în caz că fierbe motorul este momentul să ne pregătim și de călduri și protecția de temperaturile ridicate .

  1. Folosiți parasolarele! Acestea se găsesc practic peste tot, pornind de la supermarket și terminând în benzinării sau târgurile auto. Recomandarea este de a le pune în exteriorul mașinii, peste parbriz și lunetă, prinse de portiere. Vor fi mult mai eficiente decât dacă le puneți în interior deși nici această variantă nu ar fi rea.

parasolar auto exteriorcrop

 

  1. Soluții protectoare pentru bord și tapițerie. Acestea trebuiesc aplicate seara sau dimineața. Nu vă recomandăm să le aplicați când bordul este încins. Șocul termic ar putea să facă mai mult rău decât bine. De asemenea, tapițeria de piele trebuie tratată cu soluții speciale pentru piele. Ca alternativă, încercați laptele demachiant “Doina”. Este printre cele mai bune pentru tapițeriile din piele. Serios! Sunt produse de tratare a tapițeriilor care sunt mult inferioare acestui produs.
  1. Deșurubați și înșurubați la loc bușonul rezervorului de carburant. În mod normal există o supapă care are grijă de echilibrul baric (de presiune) al rezervorului și echilibrează presiunea atunci când se vaporizează benzina. E un truc mic, dar care nu costă nimic și reduce presiunea exercitată asupra garniturilor de etanșare a rezervorului, mai ales a garniturii de la gura superioară de vizitare, responsabilă de cele mai multe ori pentru mirosul de benzină din habitaclu (mai ales la hatch-back-uri și break-uri).

Bușon rezervor

  1. Refaceți presiunea în anvelope! Din cauza temperaturilor ridicate, aerul din anvelope se dilată și crește presiunea destul de mult. Ca urmare, pneurile vor avea o pată mai mică de contact și va crește uzura lor punctuală ducând la dezechilibrări. Nici nu vă imaginați cât de puțin este suficient pentru a ajunge în această situație. Dar în niciun caz să n scădeți presiunea sub nivelul recomandat de producător (de obicei găsiți indicația pe capacul bușonului de carburant sau pe unul dintre stâlpi).

Verifiarea presiunii roti

  1. Spălați mașina seara, după ce ați mers cu ea și s-a mai răcit caroseria. Dacă este încinsă, jetul de apă va provoca un șoc termic ce poate duce la crăparea lacului de protecție a vopselei. Sunt crăpături mici, fine, abia vizibile cu ochiul liber. Dar nu vor rămâne la fel de mici. Se vor lărgi, alungi și în final va trebui să ajungeți să relăcuiți sau să revopsiți mașina. Deci, mai bine o spălați seara. Nici dimineața nu ar fi o idee rea să o spălați, dar dacă imediat după aceea veți porni la drum astfel încât să se usuce foarte repede. Picăturile de apă acționează exact ca o lentilă asupra vopselei, distrugând-o.

Spalatorie auto noaptea

  1. Pentru o pregătire mai temeinică, din timp, mai aveți câteva soluții:

– Montați folii protectoare pe geamuri (desigur, cele omologate). Vor face minuni asupra echilibrului termic din interior.

– Luați în considerare achziționarea unor huse pentru scaune. Husele se schimbă mai ușor decât tapițeria.

– Verificați săptămânal nivelul lichidului din vasul de expansiune și completați dacă este cazul. Atenție! Completarea se face cu motorul oprit și rece.

 

  1. Prelata auto

Aceasta ar fi cea mai bună soluție de protecție a mașinii în cazul unei zile caniculare de vară, dacă nu aveți de plecat niciunde cu mașina. Dar atenție! Mașina trebuie să fie curată când puneți prelata. Dacă este murdară, frecarea dintre caroserie și materialul textil va duce la mătuirea lacului sau vopselei.

Prelata auto

 

Odihnă plăcută tuturor. Inclusiv mașinilor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comportamentul agresiv
JuridicSiguranţă rutieră

Comportamentul agresiv în trafic poate fi reclamat online. Vezi care este procedura

Comportamentului agresiv în trafic poate fi reclamat online pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro,...

airbag
Gadgets și High-TechSiguranţă rutieră

Airbag-ul sărbătorește a 50-a aniversare

Astăzi, este imposibil să ne imaginăm mașinile fără airbag-uri, care protejează șoferul,...

conducători auto
Siguranţă rutieră

Peste 900 de conducători auto au fost scoși din trafic de Poliția Rutieră

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au scos din trafic peste...