Motor încins? Uite ce ai de făcut

Uneori, mai ales vara, motoarele mașinilor ajung să se supraîncălzească. Dacă aveți o mașină nouă, atunci șansele sunt mici. Dar, cu cât mașina are mai mulți ani, cu atât puteți să vă expuneți pericolului de a supraîncălzi motorul.

Motor încins! Asta este una dintre problemele ce stârnesc multă panică în rândul șoferilor. Dar, cu puțină grijă și cu operațiuni bine alese, veți scăpa fără probleme din așa ceva. Este suficient să urmați câțiva pași simpli și veți putea remedia, temporar, problema. Dar în niciun caz nu o ignorați și nu considerați că a fost o problemă minoră, aleatorie și că nu se va repeta. Se va repeta cu siguranță și există probabilitatea să dați de probleme mult mai grave.

 

Primii pași

Unele mașini au indicator de temperatură a motorului, altele nu. Dar și unele și altele mai au cel puțin un martor luminos care să vă atragă atenția asupra unui motor încins. De obicei este un bec roșu și, ca la orice bec roșu aprins la bord, este bine să opriți cât mai repede. Desigur, ar fi de preferat să nu se ajungă până la aprinderea becului respectiv. În general, mașinile mai moderne încep să afișeze pe display mesaje de avertizare privitoare la temperatura prea ridicată a lichidului de răcire.

Martor motor încins floteauto.ro

De preferat este să trageți imediat pe marginea drumului. Dacă sunteți pe autostradă sau nu aveți unde să opriți, încercați să mențineți o viteză constantă, la aproximativ 2.000 – 2.500 rpm în treapta a patra. Când găsiți primul loc unde puteți trage pe dreapta, faceți-o fără ezitare. Imediat după ce ați tras pe dreapta, NU OPRIȚI MOTORUL!!! Un motor încins oprit brusc va face ca apa mai fierbinte să se acumuleze în chiulasă și se pot produce avarii semnificative precum arderea garniturii de chiulasă, care va duce la costuri substanțiale de reparații. Dacă în urma mașinii deja există un fum alb puternic, atunci puteți să-l opriți: garnitura este deja arsă și singura soluție să plecați de acolo este o platformă.

 

Pași de urmat

Presupunând că nu ați ajuns în punctul în care să aveți nevoie strict de platformă, iată ce aveți de făcut.

Reduceți efortul motorului:

– decuplați aerul condiționat

– treceți sistemul de ventilație pe cald, la maxim (știm, nu va fi confortabil, dar va fi mai bine pentru un motor încins și, ulterior, pentru dumneavoastră).

– după ce ați oprit mașina pe partea dreaptă a drumului, lăsați motorul să meargă și deschideți capota. Temperatura ar trebui să înceapă să coboare. Dacă nu coboară într-un minut sau dacă dă semne de creștere deși țineți motorul în jur de 2.000 rpm, opriți-l.

 

Recuperarea

După ce ați oprit și motorul, aveți destul de așteptat, în funcție și de cât de cald este afară. Lăsați capota deschisă și încercați să vă uitați pe sub mașină să vedeți dacă există scurgeri de lichid.

Cu contactul pus (martori motor aprinși, dar motorul nepornit) ar trebui să pornească electroventilatorul. La multe mașini acesta pornește automat și după oprirea motorului. Dacă nu pornește, și totuși temperatura este foarte ridicată, înseamnă că de acolo este problema. Aveți două variante: cea mai sigură este să chemați o platformă să vă ia de acolo, sau să riscați și să mergeți cu atenție și să opriți de fiecare dată când crește temperatura peste limita normală.

Motor incins 2

Cauze

Există mai multe cauze de supraîncălzire a motorului. Aveți în diagrama de mai jos cele mai importante care duc la supraîncălzire.

Pentru a preveni aceste probleme, ce puteți face este să mențineți radiatorul curat și, când mergeți la spălătorie, să dați cu jetul de apă prin masca radiatorului și să-l spălați. Este de preferat să nu mergeți imediat după aceea pe un drum cu praf pentru că îl veți înfunda imediat.

Schimbați o dată la trei ani lichidul de răcire din instalație

La fiecare revizie a mașinii cereți mecanicului să verifice termostatul și nivelul de lichid din instalația de răcire. La multe mașini moderne, nivelul este semnalat de computerul de bord.

Cureaua slăbită a ventilatorului se aude, pentru că începe să scârțâie mai ales când porniți aerul condiționat și accelerați.

Diagrama pareto incingere

Drumuri bune!

 

 

Adaugati comentariu