Advertisement

Republica Moldova
Home Transporturi Trei birouri vamale de la frontiera cu Republica Moldova intră în modernizări

Trei birouri vamale de la frontiera cu Republica Moldova intră în modernizări

Pentru facilitarea traficului transfrontalier de persoane şi mărfuri, trei birouri vamale de frontieră de pe graniţa România – Republica Moldova, Albiţa – Leuşeni, Sculeni – Sculeni şi Giurgiuleşti – Galaţi vor fi modernizate şi reabilitate în cadrul unui program bilateral finanţat din fonduri europene.

Fondurile alocate provin din Instrumentul European de Vecinătate (ENI), valoarea lor fiind de 10 milioane de euro. Liderul proiectului este Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF), iar parteneri, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcţia Generala Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi Direcţia Generala Regională a Finanţelor Publice Galaţi.

Din bugetul estimat, cinci milioane de euro vor fi alocaţi pentru componenta din proiect dezvoltată de ANAF, iar cinci milioane de euro, pentru componenta din proiect dezvoltată de Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Scopul proiectului este facilitarea traficului transfrontalier de persoane şi mărfuri prin creşterea eficienţei operaţiunilor de control vamal la frontiera externă a Uniunii Europene şi dezvoltarea cooperării vamale bilaterale între România şi Moldova.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă modernizarea birourilor vamale şi îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a controlului vamal la cerinţele internaţionale.

Durata prevăzută privind perioada de implementare a proiectului este de 36 luni.

În următoarea perioadă, liderii de proiect şi partenerii acestora vor dezvolta cererile de finanţare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Până la sfârşitul anului 2017, documentaţia integrală a proiectelor va fi transmisa CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectelor să fie demarată în prima parte a anului 2018.

Totodată, în cadrul programului vor putea fi finanţate proiecte în domeniul vamal, de la alte puncte de trecere a frontierei cu Republica Moldova, valoarea maximă a grantului acordat fiind de 300.000 de euro. Selecţia proiectelor care vor primi finanţare se va realiza în urma unor apeluri de proiecte competitive, parteneriatul dintre cel putin o instituţie/organizatie din România si una din Republica Moldova fiind obligatorii.

Lista proiectelor mari de infrastructură este inclusa în Programul Operaţional România – Republica Moldova 2014 – 2020 şi valoarea totală a finanţării alocate acestora reprezintă 30% din contribuţia UE la program.

Aprobarea lor de către CE se realizează în două etape (aprobare sumar de proiect şi aprobare documentatie tehnică).

Între România şi Republica Moldova exista 9 puncte de trecere a frontierei , dintre care şase rutiere şi trei feroviare.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în scădere cu 6,4% în primele 8 luni din 2024

În primele 8 luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

mobilității electrice
Transporturi

Peisajul mobilității electrice din România își resetează traiectoria?

România înregistrează o dezvoltare mixtă a peisajului mobilității electrice, cu o absorbție...

autovehicule furate
Transporturi

Peste 250 de autovehicule furate au fost descoperite la frontieră în primele 9 luni

În primele nouă luni din anul 2024, poliţiştii de frontieră au descoperit...

Transporturi

MecDiesel – Soluția completă pentru piese de camioane

Industria vehiculelor comerciale, camioanelor și utilajelor grele joacă un rol esențial în...