Advertisement

Home Infrastructură Siguranţă rutieră Răcirea mașinii, o problemă de vară

Răcirea mașinii, o problemă de vară

De câte ori nu v-ați urcat în mașina încinsă și nu puteați să puneți mâna pe nimic, darămite să mai puteți să și stați în ea. Acele momente v-au adus aminte că… nu știți exact cum să răciți rapid mașina.

Răcirea mașinii este de regulă o problemă spinoasă pentru că atunci vreți să plecați la drum și nu peste jumătate de oră sau mai cine știe când. Ei bine, avem câteva sfaturi prin care vă puteți rezolva o mare parte a problemei. Nu veți putea pleca instant, dar nici în jumătate de oră. În mai puțin de 5 minute (cu ceva antrenament 3) veți putea porni la drum. Atenție! Unele metode or să pară mai bizare, dar vă asigur că sunt mai mult decât eficiente.

 

Pasul 1 – Prevenția

Desigur, de obicei vă aduceți aminte de ce puteați face înainte să vă urcați în mașină, nu când coborâți din aceasta. Dar, dacă vă amintiți să faceți câteva lucruri înainte de a pleca de la mașină, cu atât mai bine.

– Rotiți volanul cu 180 de grade, astfel încât partea superioară pe care o folosiți cel mai des când conduceți să stea la umbră. Dacă aveți să puneți și un prosop ceva pe volan, cu atât mai bine. Desigur, dacă aveți parasolar de montat pe parbriz deja ați scăpat de o mare parte a problemei. Nu în ultimul rând, puneți o cârpă și pe schimbătorul de viteze. Dacă este cutie manuală, cu atât mai mult.

– Lăsați toate geamurile coborâte câțiva milimetri sau maxim un centimetru. Curentul de aer ce se va forma va asigura ventilația habitaclului. Aerul care se încinge în interior va putea ieși. Diferența este de aproximativ 10 grade decât dacă nu le lăsați coborâte.

Răcirea mașinii

Pasul 2 – Înainte de a porni de pe loc

Dacă ați făcut cele de mai sus, foarte bine. Dacă nu, atunci aveți de muncit mai mult când ajungeți la mașină.

– Scoateți aerul fierbinte! Pentru aceasta, deschideți geamul din partea dreaptă și ventilați cu portiera de pe stânga prin mișcări repetititve deschis-închis. Nu închideți complet, doar cât să forțați aerul să iasă din habitaclu pe geamul deschis. Probabil că vecinii sau colegii de serviciu se vor uita mai ciudat, dar în scurt timp ei se vor coace și dumneavoastră nu. Pentru a câștiga puțin timp, porniți în prealabil motorul și dați drumul la instalația de aer condiționat dar nu pe recirculare. Direcționați fluxul de aer pe la picioare. Curentul de aer format astfel va răci mai eficient tot habitaclul. De asemenea, va ieși rapid din toate tubulaturile de ventilație aerul încins. Astfel, răcirea mașinii se va produce mai repede.

Răcirea mașinii 2

Pasul 3 – după plecare

– După ce ați vânturat suficient portiera și ați lăsat aerul condiționat pornit, puteți porni la drum, dar nu cu geamurile închise pentru că răcirea mașinii nu s-a încheiat. Habitaclul încă nu s-a răcit suficient și temperatura acestuia va coborâ mai rapid de la curentul de aer de pe geamuri decât de la cel oferit de instalația de aer condiționat. După câteva minute veți putea închide toate geamurile și puteți comuta instalația de aer condiționat pe recirculare. Dar nu uitați să o treceți înapoi pe admisia aerului din exterior după ce veți avea o temperatură bună în habitaclu.

Răcirea mașinii 3

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comportamentul agresiv
JuridicSiguranţă rutieră

Comportamentul agresiv în trafic poate fi reclamat online. Vezi care este procedura

Comportamentului agresiv în trafic poate fi reclamat online pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro,...

airbag
Gadgets și High-TechSiguranţă rutieră

Airbag-ul sărbătorește a 50-a aniversare

Astăzi, este imposibil să ne imaginăm mașinile fără airbag-uri, care protejează șoferul,...

conducători auto
Siguranţă rutieră

Peste 900 de conducători auto au fost scoși din trafic de Poliția Rutieră

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au scos din trafic peste...