Dincolo de problemele de mediu și de atingerea obiectivelor privind reducerea emisiilor de CO2, electrificarea flotelor poate fi și o oportunitate pentru companii de a scăpa de dependența de carburanții fosili și de a se proteja împotriva riscurilor induse de crizele repetate ale petrolului, susține, într-o analiză, organizația neguvernamentală Transport & Environment (T&E).
Într-un context geopolitic incert și confruntat cu volatilitatea prețurilor petrolului, electrificarea flotelor de automobile poate fi o pârghie strategică pentru companiile publice și private care dețin un parc de vehicule. Ideea susținută de organizația Transport & Environment (T&E) subliniază că, dincolo de beneficiile de mediu, trecerea la vehiculele electrice (EV) face posibilă „reducerea dependenței de importurile de hidrocarburi” și „promovarea surselor de energie mai curate”. O abordare care, prin urmare, implică și astăzi o problemă de suveranitate energetică.
„Dependența de petrol slăbește afacerile”
Fluctuațiile prețului petrolului au un impact direct asupra costului de exploatare al flotelor de mașini termice. Fiecare criză geopolitică, fiecare tensiune asupra ofertei sau speculațiile de pe piețele de profil au ca rezultat o creștere a prețurilor la combustibili, ce apasă puternic asupra bugetelor companiilor și comunităților. „Prin trecerea la electricitate, managerii de flote pot scăpa de aceste pericole și își pot reduce costurile de operare”, susține Léo Larivière, șeful departamentului de promovare a tranziției auto și relații parlamentare în cadrul T&E.
Prin urmare, primul beneficiu al electrificării flotelor de mașini este costul.
Electricitate produsă local
Spre deosebire de combustibilii fosili importați masiv, electricitatea consumată în Europa provine în principal din surse locale, fie că sunt nucleare, hidroelectrice, eoliene sau solare. „Optând pentru electrificare, companiile contribuie la reducerea amprentei lor de carbon, susținând în același timp un mix energetic mai suveran și durabil”, mai arată ONG-ul, pentru care adoptarea vehiculelor electrice nu mai este doar o chestiune de mediu, ci un imperativ economic și strategic. În plus, odată cu extinderea infrastructurilor de încărcare și a gamei de modele mai competitive din punct de vedere al autonomiei și al costului total de proprietate (TCO), obstacolele în calea electrificării se estompează treptat.
Potrivit T&E, eliminarea dependenței de petrol prin electrificarea flotelor ar reduce expunerea la crizele energetice și ar asigura o mai mare predictibilitate a costurilor. Chiar dacă prețurile la energie electrică sunt și ele variabile, „în general suntem expuși la un risc mai mic”, susține Léo Larivière. Această alegere strategică contribuie, de asemenea, la consolidarea suveranității energetice europene, bazându-se pe resursele locale și regenerabile. „Pentru afaceri, aceasta este o investiție pentru viitor care combină responsabilitatea de mediu, rezistența economică și competitivitatea”, conchide acesta.
CITEȘTE ȘI:
Constructor desemnat în cadrul licitației pentru primul lot al Drumului Expres Arad – Oradea
2025, un an decisiv pentru piața auto
Comentați?