Nu există nici gări, nici aeroporturi. De altfel, nici autostrăzi nu sunt, dar restul şoselelor sunt extrem de bine întreţinute. Pentru deplasări mai lungi se foloseşte doar maşina.
Andorra este una dintre cele mai mici ţări din Europa, înghesuită între Franţa şi Spania, în estul Pirineilor. Pentru turism este însă ideală, atât vara, cât şi iarna, iar români nu au nevoie de viză, intrarea fiind permisă pe baza paşaportului sau cărţii de identitate.
Deşi nu este membră UE, euro este de facto moneda utilizată. Pe de altă parte, însă, nu face parte din Zona unică de plăţi în euro (SEPA) şi, prin urmare, se percep comisioane la plata efectuată prin card bancar.
Permisul de conducere, valabil emis în România, este recunoscut în Andorra.
Intrarea dinspre Franţa se face prin tunelul «Pas de la Case» la o altitudine de 2.000 m, ceea ce poate crea uneori dificultăţi din cauza condiţiilor meteo. Accesul prin Spania, însă, se face mult mai uşor, fără probleme.
Viteza de circulaţie este limitată la 40 km/oră în localităţi şi 90 km/oră în afara localităţilor.
Centura de siguranţă este obligatorie, iar folosirea telefoanelor mobile este interzisă la volan, cu excepţia sistemului handsfree.
În Andorra, toţi conducătorii auto sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. De la această obligaţie sunt exceptaţi conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³. Lipsa acestui dispozitiv este sancţionată cu amendă în cazul unui control rutier. În plus, este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea alcoolemiei depăşeşte sau este egală cu 0,5 g/l.
Pe de altă parte, este permisă folosirea sau deţinerea aparatelor de detectare a radarelor.
Dacă nu vreţi să ajungeţi cu maşina în Andorra, cele mai apropiate aeroporturi sunt la Toulouse (Franţa), Barcelona şi Girona (Spania).
CITEŞTE ŞI:
Aparatele tip radar vor fi instalate exclusiv pe maşinile Poliţiei
Soluţiile WebEye acoperă tot ceea ce are nevoie un transportator
Comentați?