Aparatele tip radar vor fi instalate exclusiv pe maşinile Poliţiei

Camera Deputaţilor a reexaminat proiectul referitor utilizarea aparatelor tip radar, stabilind că se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile. Votul deputaţilor este unul final, proiectul urmând să fie transmis pentru promulgare.Legea radarelor

Proiectul de lege privind modificarea art. 109 din Codul Rutier, a mai fost adoptat o dată, însă a fost trimis la reexaminare după ce, la sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, Curtea Constituţională a stabilit că prevederile sunt neclare.

Astfel, conform prevederilor adoptate astăzi de Camera Deputaţilor, forul decizional, dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Totodată, dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Cănd va intra în vigoare, legea va interzice şi utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive de către poliţiştii care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Din proiectul de lege a fost eliminată, însă, prevederea potrivit căreia, pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

„Legea pune accentul pe prevenţie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că şoferul încetineşte şi devine prudent. Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simtitor”, a arătat deputatul Florin Roman.

Proiectul va fi transmis acum din nou spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

 

 

Adaugati comentariu