Starea de alertă, prelungită din nou cu 30 de zile

Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 15 septembrie, dar a permis organizarea mitingurilor electorale şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igienă.
alertă


„Astăzi a avut loc întâlnirea online a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte şi anume campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. Deci se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile care sunt cunoscute. Numărul maxim rămâne la fel 50 în interior, 100 în exterior. Portul măştii, igiena”, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Acesta a prezentat și regulile care vor exista în ziua votului pentru alegerile locale, din 27 septembrie.

„La nivelul secţiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al Ministerului Sănătăţii, împreună cu MAI şi cu avizul AEP, va exista un ordin care va stabili regulile. Ele includ aspecte care privesc accesul şi modul în care se va desfăşura votul. Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea şi ieşirea din secţia de vot. Cartea de identitate va fi introdusă informatic. Alegătorul va primi ajutor în acest sens. Cei care au buletine vechi vor fi manipulate de lucrătorii din secţia de vot. Inclusiv portul măştii obligatoriu la toţi cei care participă la procesul de vot şi a celor care vin să voteze. Pentru manifestaţii şi adunări publice va fi un număr de maximum 100 de persoane în spaţii deschise, dar aplicându-se portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte ce ţin de igienă”, a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a adăugat că măsurile celelalte au rămas neschimbate, menţionând însă că „au fost scoase sporturile de contact din partea sporturilor care sunt limitate”. De asemenea, el a spus că se vor putea organiza seminarii sau workshopuri în aceleaşi condiţii ca la teatre şi spectacole.

Textul integral al Hotărârea Guvernului care prelungeşte starea de alertă poate fi consultat aici.

 

CITEȘTE ȘI:

Metroul din Drumul Taberei intră în circulație, marți, 15 septembrie

Brexit: Industria auto europeană prevede un dezastru de 110 mld. euro în caz de ”no deal”

Control rutier pe autostrăzi. Pe A3 cu 225 km/h, iar pe A1 cu 217 km/h!

 

Adaugati comentariu