Solaris Urbino electric este autobuzul anului 2017

Juriul care acordă titlul "Bus of the Year 2017" în Europa a stabilit în urma testărilor că autobuzul polonez Solaris Urbino merită acest premiu, în urma ședințelor de testare derulate între 30 mai și 3 iunie la Bruxelles.

Polonezii de la Solaris au plecat acasă cu marele premiu al juriului, într-o competiție unde au contat cel mai mult grija față de mediu și soluțiile tehnice găsite pentru dezvoltarea transportului urban de suprafață. Solaris Urbino 12 electric a avut drept concurenți Ebusco, Irizar, Van Hool, și Mercedes-Benz. Constructorul german, în mod interesant, a fost singurul care nu a oferit o variantă electrică pentru modelul său de succes Citaro ci a venit cu o versiune alimentată cu Gaz Natural Comprimat.

urbino_12_electric_small

Vehiculul a fost dotat cu un sistem dual de încărcare, cu pantograf și cu priză, care permiteau alimentarea acumulatorilor din mers sau, mai rapid, cu un încărcător staționar de 80kWh. Capacitatea acumulatorilor este de 240 kWh. Motorizarea este asigurată de două motoare (montate în butucul roților motoare spate) de câte 120 kW fiecare.

Versiunea premiată era în varianta cu două motoare și sistem de încărcare dual, cu pantograf și priză de 380 v. Prețul unui astfel de vehicul ecologic al viitorului este de aproximativ 500.000 euro.

urbino_12_electric_small2

Adaugati comentariu