Advertisement

Bosnia
Home Administrare flote Asigurări Șoferii români pot circula în Bosnia și Herțegovina doar în baza plăcuței de înmatriculare a mașinii

Șoferii români pot circula în Bosnia și Herțegovina doar în baza plăcuței de înmatriculare a mașinii

Începând cu data de 19 octombrie 2020, românii pot circula în Bosnia și Herțegovina fără a mai avea asupra lor polița de răspundere civilă Carte Verde, dovada asigurării RCA fiind plăcuța de înmatriculare a autovehiculului, a anunțat Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Instituția precizează că “acest lucru devine posibil ca urmare a acceptării Biroului național al asigurătorilor din Bosnia și Herțegovina ca semnatar al “Acordului Multilateral”, începând cu data de 12 iunie 2020.

În toate statele ale căror Birouri Naționale Carte Verde sunt semnatare ale „Acordul Multilateral” circulația transfrontalieră a autovehiculelor se poate face în baza numărului de înmatriculare, fără a mai necesar controlul sistematic al polițelor Carte Verde încheiate pentru un vehicul, în oricare dintre tările semnatare. Statele ale căror Biouri Naționale sunt semnatare ale acestui Acord sunt toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) la care se mai adaugă cele din Liechtenstein, Islanda, Norvegia, Elveția Andorra și Serbia, iar acum, Bosnia și Herțegovina.

În aceste țări prezentarea poliței „Carte verde” ca document care certifică asigurarea obligatorie RCA nu mai este necesară, aplicându-se principiul prezumției asigurării în baza plăcuței de înmatriculare, adică a locului obișnuit de staționare al vehiculului.

Potrivit BAAR, implicațiile semnării Acordului Multilateral de către Biroul Național din Bosnia și Herțegovina, pentru automobiliștii români sunt următoarele:

Asigurările RCA valabil emise de asiguratorii care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României vor avea acoperire, în mod obligatoriu, în baza primei unice și pe teritoriul statului Bosnia și Herțegovina.

Polițele RCA emise anterior datei de 19.10.2020, dar valabile și după această dată vor avea acoperire și pe teritoriul statului Bosnia și Herțegovina

Pentru vehiculele care stationează în mod obișnuit pe teritoriul României nu mai este necesar controlul sistematic al asigurării RCA/Carte Verde de către autoritățile competente din Bosnia și Herțegovina.

Biroul Asigurătorilor din România recomandă automobilistilor ca atunci când circulă cu autovehiculul în alte state fie acestea chiar și semnatare ale Acordului Multilateral, să aibă totuși asupra lor documentul internațional de asigurare tip Carte Verde emis pe suport hârtie”.

BAAR menționează că a informat cu privire la aceste modificări, următoarele autorități competente: Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, Inspectoratul General al Poliției – Direcția Poliției Rutiere, Inspectoratul General al Poitiei de Frontieră.

BAAR este o asociație profesională, de drept privat, independentă și autonomă a tuturor societătilor de asigurare, indiferent de formă de organizare și de statul în care își au sediul social, care, în bază legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule (asigurători RCA) și care îndeplinește atribuțiile de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum și alte atribuții conferite prin lege.

 

CITEȘTE ȘI:

Bosch Future Mobility Challenge 2020, prima ediție exclusiv online

Deplasarea cu autoturismul, principalul mod de transport urban în România

Bani pentru IMM. Granturile pentru capital de lucru vor fi lansate de pe 22 octombrie

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

RO e-Transport
FiscalitateTransporturi

RO e-Transport la 1 iulie 2024: câteva clarificări utile pentru agenții economici

1 iulie 2024 a fost data anunțată de autoritățile fiscale ca aducând...