Deplasarea cu autoturismul, principalul mod de transport urban în România

Transportul urban în România se realizează prioritar (44%) cu autoturismul. Utilizarea mașinilor proprii tinde să crească odată cu creșterea dimensiunii urbane, a veniturilor personale și a nivelului de educație, se arată în Barometrul Urban 2020: Calitatea Vieții în Orașele din România, o cercetare realizată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială.
autoturismul

Potrivit sondajului, pentru transportul urban 44% dintre respondenți preferă autoturismul, 29% – transportulpublic urban (autobuz, tramvai, metrou), 21% – mersul pe jos, 3% – bicicleta, 1% – altceva (tren,vapor), motocicleta – 1%, nu au răspuns – 1%.

Într-o zi obișnuită ce moduri de transport utilizați cel mai des:

autoturismulDeplasarea urbană este diferențiată semnificativ în funcție de gen: 53% dintre bărbați preferă autoturismul/motocicleta, în comparație cu 38% dintre femei; transportul în comun este utilizat de 25% dintre bărbați și de 34% dintre femei; mersul pe jos este utilizat de 17% dintre bărbați și 24% dintre femei.

Gradul cel mai ridicat de utilizare a autoturismului s-a înregistrat în rândul categoriilor 25-34 ani și 35-44 ani (58%). După 65 de ani, este preferat transportul în comun (43%) și mersul pe jos (30%). Tinerii 18-24 ani se înscriu în media la nivelul populației.

Sondajul mai arată că utilizarea autoturismului este un marcator de prestigiu social. Aceasta corelează direct cu nivelul de educație, de la 21% utilizare în rândul celor cu educație gimnazială, la 59% utilizare în rândul celor cu educație universitară. De asemenea, utilizarea autoturismului corelează direct cu nivelul veniturilor, de la 36% utilizare în rândul celor cu venituri individuale sub 2000 lei/lună, la 74% în rândul celor cu venituri
peste 5.000 lei /lună.

Tendința de creștere a utilizării autoturismului, în defavoarea transportului public, este corelată cu creșterea dimensiunii urbane, de la 30% în orașele sub 5.000 de locuitori, la 48% în orașele peste 100.000 de locuitori.

Regional, se remarcă o tendință mai scăzută de utilizare a autoturismului în Regiunea Sud Est (30%) și semnificativ mai ridicată în Regiunea Nord-Vest (55%).

Modelat după Eurobarometrul Flash al Comisiei Europene, acest sondaj este primul barometru urban din istoria României. Barometrul urban a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială, în cadrul unui acord de asistenţă tehnică.

La sondaj au participat peste 13.000 de locuitori din 41 de localităţi urbane din România.

Sondajul de opinie s-a axat pe calitatea vieţii urbane şi a fost derulat în perioada 1 iulie – 15 august 2020.

 

CITEȘTE ȘI:

Bani pentru IMM. Granturile pentru capital de lucru vor fi lansate de pe 22 octombrie

Primele impresii din Dacia Spring

Poliția Română își înnoiește flota în acest an cu 5.361 de noi autovehicule

 

 

Adaugati comentariu