Șoferii din Lille (Franța) vor fi plătiți dacă nu circulă cu mașinile

Pentru a reduce poluarea cu particule în suspensie, orașul Lille din Franța va introduce un ecobonus de până la 4 euro/zi pentru șoferii care nu-și folosesc mașina în orele de vârf, pe două autostrăzi aglomerate, relatează Le Monde.Lille

Pentru a primi ecobonusul de 2 euro/călătorie neefectuată între orele 7:00 și 9:00 și între orele 16.30. – 18.30, rezidenții din Zona Metropolitană Europeană Lille (MEL) trebuie să se înscrie în mod voluntar într-o aplicație, în care să declare că nu au efectuat călătoriile din ziua respectivă. Pentru confirmarea veridicității, municipalitatea a prevăzut un sistem de citire a plăcuțelor de înmatriculare.

Scopul introducerii acestui ecobonus este de a încuraja șoferii să folosească un alt mijloc de transport, cum ar fi trenul, autobuzul, car sharingul, sau chiar să-și schimbe programul.

Inițial, măsura se va aplica pe cele două autostrăzi cele mai aglomerate: A1 Paris – Lille și A23 Valenciennes – Lille.

Cuantumul va fi limitat la maximum 80 de euro pe lună. Dacă traficul va scădea cu 6%, obiectivul municipalității din Lille de a scoate de pe șosele 750 de vehicule/oră va fi atins.

Ideea a fost inspirată de o inițiativă similară din Rotterdam, în urma căreia au fost evitate aproximativ 5.000 de călătorii pe zi.

Sistemul va fi lansat în martie 2023, iar în septembrie municipalitatea din Lille va face prima evaluare. Dacă va fi un succes, inițiativa va fi extinsă și pe alte autostrăzi aglomerate, precum A22 și A25.

Pentru prima fază este planificat un buget de 11,3 milioane de euro. În plus, guvernul francez va aloca 550.000 de euro în cadrul Programului de redresare și tranziție ecologică. Lille speră să mai obțină fonduri regionale și europene.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Au fost stabilite termenele de depunere a ofertelor pentru două secțiuni din Autostrada Unirii A8

Aproape 1.100 de sancţiuni contravenţionale aplicate de polițiștii de la Brigada Autostrăzi

 

 

 

Adaugati comentariu