Croaţia
Home Miscellanea Financiar Croaţia adoptă moneda euro de la 1 ianuarie 2023

Croaţia adoptă moneda euro de la 1 ianuarie 2023

După ce Croaţia va adera la zona euro și va adopta moneda euro ca monedă oficială începând cu 1 ianuarie 2023, Banca Națională a României va înceta să publice, din 3 ianuarie 2023, cursul kunei croate (HRK) în raport cu leul (RON), a anunțat BNR.

Rata de conversie pentru kuna croată stabilită de Consiliul Uniunii Europene este: 1 EUR=7,53450 HRK.

Croaţia este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. La data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023 și a stabilit rata de conversie pentru kuna croată.

Croaţia va continua să utilizeze kuna până în ianuarie 2023.

Prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât și în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar și vizibil. Această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor, arată Banca Centrală Europeană (BCE).

Atât euro, cât și kuna (bancnote și monede) vor fi permise ca mijloace de plată pe o perioadă de două săptămâni după introducerea euro.

Bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro este interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a prețurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecției consumatorilor.

Până la 31 decembrie 2023, bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate în bancnote și monede euro numai la oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară. Pot fi preschimbate gratuit până la cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Din ianuarie 2024, banca centrală națională din Croaţia (Hrvatska narodna banka) va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat și va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. Acest serviciu este gratuit.

Alte bănci centrale naționale din zona euro vor preschimba bancnote de kuna gratuit, la cursul de schimb fix, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2023. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 8 000 HRK pe solicitant/tranzacție într-o zi.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Trei zile libere suplimentare în 2023 pentru salariaţii din sectorul public

Șoferii din Lille (Franța) vor fi plătiți dacă nu circulă cu mașinile

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fuziuni și achiziți
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12% în primele 7...

CURS
Financiar

Cum își rezolvă românii problemele generate de creșterea costului vieții. Sondaj CURS

Creșterea costului vieții, în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor,...

BYD
Financiar

Mașini electrice. Producătorul chinez BYD și-a triplat profitul net

În fruntea pieței de mașini electrice la nivel mondial alături de Tesla,...

PNRR
Financiar

Analiză PwC România. PNRR nu este despre tăiere de panglici, dar despre ce?

Când un stat are cheltuieli cu pensiile și salariile în sistemul public...