Șoferii de ride sharing ar putea folosi banda specială destinată transportului public

Un proiect de lege depus la Parlament prevede ca și şoferii angajați de companiile de ride sharing să poată folosi banda specială destinată transportului public, similar taxiurilor.
transportul alternativ

Potrivit inițiatorului proiectului de lege, deputatul Filip Havârneanu, de această facilitate beneficiază în prezent conducătorii auto care transportă persoane în regim de taxi şi ar trebui ca banda specială să poată fi utilizată şi de şoferii care lucrează pentru companiile de ride sharing.

“Prin folosirea benzilor de circulaţie pe care administraţiile locale le-au pus la dispoziţie autobuzelor sau troleibuzelor, am putea preveni aglomeraţia sau ambuteiajele. Putem lua în calcul mai puţină tensiune în trafic determinată de blocaje şi presiunea timpului. Pe de altă parte, eliminăm discriminarea care există între şoferii clasici de taxi şi cei la Uber sau Bolt, întrucât ei practică, în definitiv, acelaşi tip de servicii. Contribuim de asemenea şi la creşterea mobilităţii urbane“, afirmă deputatul Filip Havârneanu.

Acesta susține că proiect ţine cont de jurisprudenţa europeană, în condițiile în care o decizie a Curţii Europene de Justiţie prevede că activităţile de transport de tip urban desfăşurate prin intermediul platformelor digitale sunt asimilate serviciilor de transport şi nu serviciilor de comerţ online.

Redefinerea noțiunii de ”taxi”

Deputatul Filip Havârnean a mai anunţat că a iniţiat un alt proiect, prin care sunt permise în trafic taxiuri cu capacitate mai mare de patru locuri.

“Am depus un alt proiect de lege în care am solicitat taxiuri cu capacitate mai mare, iniţiativa vizând modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Dorim să redefinim taxiul ca „autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum nouă locuri, inclusiv locul conducătorului auto, sau autovehicul de transport de mărfuri cu o masă maximă totală autorizată care nu depăşeşte 3,5 tone, care, pe baza autorizaţiei taxi, poate executa transport de persoane, mărfuri sau bunuri în regim de taxi”. Este justificat acest proiect pentru că, adesea apar grupuri mai mari de patru persoane care au nevoie să utilizeze simultan un taxi, de la serviciu sau de la aeroport, iar taximetriştii, în prezent, nu pot lua mai mult de patru persoane în maşină, pentru că ar încălca normele legale în vigoare“, a precizat parlamentarul.

 

CITEȘTE ȘI:

Nou câștigător pentru lărgirea la 4 benzi a DN 7 Bâldana-Titu. Renault aşteaptă modernizarea de 14 ani

CORONAVIRUS. Austria a modificat condițiile de intrare în țară

 

Adaugati comentariu