Advertisement

Societățile comerciale
Home Administrare flote Juridic Societățile comerciale vor putea fi înfiinţate exclusiv online, cu proceduri simplificate

Societățile comerciale vor putea fi înfiinţate exclusiv online, cu proceduri simplificate

Potrivit unui proiect de lege privind modernizarea Registrului Comerțului, societățile comerciale vor putea fi înfiinţate exclusiv online, cu proceduri simplificate, a anunțat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, la secțiunea Informații publice/Acte normative/Proiecte în dezbatere.

„Este un proiect legat de modernizarea Registrului Comerţului şi a profesiei de registrator comercial. Acest proiect transpune o directivă a Uniunii Europene privind digitalizarea. Propune o reformă radicală şi importantă a Registrului Comerţului în direcţia digitalizării, funcţionării acestuia în relaţiile cu publicul şi societăţile comerciale”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Acesta a precizat că societăţile comerciale vor putea fi constituite exclusiv online, pe o procedură simplificată, fără a fi necesară prezenţa fizică în niciuna din etapele procedurii de constituire.

„Printre punctele importante ale acestui proiect de lege aș menționa constituirea societăților comerciale exclusiv online, 100%, pe o procedură de constituire simplificată, fără a fi necesară prezența fizică în niciuna din etapele de constituire. În procedura online se utiliza doar semnătura electronică calificati, cu toate elementele de siguranță care însoțesc acest tip de semnătură. Proiectul înlocuieşte depunerea de documente în format letric, pe suport de hârtie, cu documente care sunt în formă online, iar în ceea ce priveşte provenienţa lor sunt obţinute de Registrul Comerţului de la instituţiile care eliberează acele documente. Deci nu mai e nevoie ca solicitantul să facă un tur al instituţiilor administrative pentru obţinerea a tot felul de avize şi documente justificative, ci Registrul Comerţului va proceda la această interogare şi va colecta documentele
respective”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Astfel, potrivit art.41 al proiectului de lege, ”ONRC pune la dispoziția solicitanților pe pagina sa de internet și pe portalul de servicii online, pentru formele de societăți reglementate de Legea societăților nr.31/1990, formulare-tip de acte constitutiv ce se utilizează în procedura de constituire online.
De asemenea, sunt disponibile pe pagina de internet și pe portalului de servicii online ale ONRC și alte formulare tip și modele de cereri redactate în limba română, ce se utilizează în procedura de constituire online, de înregistrare și de autorizare a funcționării/desfășurării activității.
ONRC pune la dispoziția solicitantului și o versiune în limba engleză a formularului-tip de act constitutiv, a altor formulare-tip, precum și a modelor de documente, cu scop de informare”.

Totodată, ministrul Justiției a mai anunțat că va fi redusă lista cu documentele necesare.

„Spre exemplu, se renunţă la necesitatea depunerii specimenului de semnătură în formă notarizată, era o formalitate extrem de complicată de multe ori pentru oamenii de afaceri, dovada de rezervare, declaraţie pe propria răspundere, înlocuite cu o includere în actul constitutiv a unei formule, a unei clauze care ţine loc de astfel de declaraţie”, a explicat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu mai precizat că vor fi simplificate unele etape prealabile de contestare care prelungeau etapa de înregistrare.

 

CITEȘTE ȘI:

Bani în plus pentru Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară

Nu este necesară inspecţia RAR pentru trotinete şi biciclete electrice

Referendum privind limitarea vitezei la 30 km/oră în Capitală. A Franței

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...