Propunerea de anulare a amenzilor pentru trusa medicală şi stingătorul auto, respinsă

Plenului Senatului respins, în această săptămână, iniţiativa legislativă pentru modificarea OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în care era propusă anularea amenzilor pentru lipsa sau expirarea trusei medicale şi a stingătorului de incendii din autovehicule.rca

Iniţiativa prevedea adăugarea obligativităţii vestei reflectorizante.

Pentru respingerea proiectului s-au pronunţat 50 de senatori, în timp ce 30 au susţinut propunerea.

Conform Codului Rutier, conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, omologate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni – de la 4 sau 5 puncte – respectiv de la 420 lei la 525 lei. De la 1 mai 2016, dacă salariul minim pe economie va fi majorat la 1.250 lei, şi amenzile auto vor creşte, astfel că lipsa sau expirarea trusei medicale şi a stingătorului de incendii va fi sancţionată cu sume cuprinse între 500 – 625 lei.

Conform iniţiatorilor, un grup de 64 de parlamentari, existenţa acestor amenzi este iraţională, inutilă şi abuzivă, atât timp cât Codul penal, la art. 203, şi Codul civil, la art. 1349, prevăd deja amenzi, pedepse cu închisoarea şi obligativitatea reparării integrale a prejudiciilor cauzate în cazul lăsarii fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate sau obligarea reparării integrală a prejudiciilor cauzate în cazul răspunderii delictuale.

În expunerea de motive a proiectului se arată că utilitatea trusei medicale este extrem de rară, în majoritatea cazurilor inutilă, iar în opinia specialiştilor poate cauza vătămări corporale şi pericole pentru viaţă, atunci când sunt utilizate de neprofesionişti în medicina de urgenţă.

„Trusa medicală, aşa cum este concepută şi omologată astăzi, nu poate salva şi nu a salvat nicio viaţă, nu le este de folos reanimatorilor profesionişti şi cu atât mai puţin unor şoferi care nu au cunoştinţele teoretice şi practice necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accident major. Medicii, care nu sunt reanimatori sau nu au fost instruiţi în această direcţie, nu ştiu să efectueze un prim ajutor profesionist şi, cu atât mai puţin ştie să ofere acel ajutor corect şi util un om neinstruit. Un şofer obişnuit nu poate diferenţia un stop cardiac de un leşin şi ar risca să agraveze un traumatism toracic prin efectuarea unui masaj cardiac inutil, pentru că nu poate conştientiza necesitatea opririi unei hemoragii masive înaintea tentativei de a aplica masajul cardiac unui accidentat aflat în stop cardiac. Astfel, la traumatismele minore se poate aştepta venirea salvării, iar la traumatismele majore este absolut necesară doar intervenţia profesioniştilor, tot după venirea salvării”, se spune în expunerea de motive.

În privinţa inutilităţii stingătorului de incendii, iniţiatorii consideră că, atunci când este vorba de rezervoare de benzină cu zeci de litri de combustibil, pasagerii unui automobil incendiat trebuie să părăsească rapid autovehiculul, fără a pierde timpul căutând stingătorul, iar martorii trebuie să stea la distanţă pentru a evita accidentarea produsă de o eventuală explozie a rezervorului.

Nu este raţional să fii amendat pentru lipsa unui stingător de mici dimensiuni, mai ales că, în niciuna din statele UE, nu este prevăzută obligativitatea posesiei acestuia”, punctează senatorul Valeriu Todiraşcu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Însă în ceea ce priveşte vesta reflectorizantă, parlamentarii care au propus modificarea OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice consideră că utilitatea acesteia este evidentă pentru a semnaliza prezenţa unui automobil oprit sau avariat pe carosabil, iar obligativitatea deţinerii acestor mijloace de semnalizare este prevăzută legislaţia a 9 ţări din UE.

 

  Triunghi avertizare Jachetă reflectorizantă/Vestă Trusă prim ajutor Stingător incendii
Austria O O O NU
Belgia O O R R
Croaţia O O O NU
Danemarca O R R R
Franţa O O NU NU
Germania R NU R NU
Irlanda NU NU NU NU
Italia O O NU NU
Olanda R NU NU NU
Norvegia O R R R
Portugalia R R NU NU
Spania O O NU NU
Suedia R R R R
Elveţia O R R R

Sursa: Proiectul de modificare al OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Legenda: R – Recomandat; O – Obligatoriu

Ce spune Guvernul

Guvernul a dat aviz negativ proiectului, susţinând că atât în cadrul şcolilor de şoferi, cât şi prin Programa de învăţământ (modulul de prim ajutor), românii dobândesc competenţe privind identificarea cauzelor şi consecinţelor accidentelor de circulaţie, tehnici de acordare a primului ajutor şi folosirea trusei de prim ajutor în cazul stopului respirator, hemoragiilor, fracturilor şi transportului persoanelor accidentate, când transportul se efectuează de către conducătorul vehiculului.

Considerăm că trusa medicală şi stingătorul de incendii asigură minimul necesar pentru înlăturarea imediată a unei situaţii de urgenţă. În opinia noastră, trusa de prim ajutor şi stingătorul sunt mijloace de primă intervenţie şi pot fi de un real folos în primele momente după producerea unui eveniment care pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a pasagerilor. Este adevărat că existenţa acestor mijloace nu reprezintă singura soluţie privind intervenţia la evenimentele rutiere, dar pot asigura suportul vital al răniţilor, în cazul unor hemoragii puternice, sau reduce viteza de propagare a incendiilor”, conchid reprezentanţii Guvernului.

Proiectul de modificare a OG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost trimis spre dezbatere la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

 

 

Adaugati comentariu