Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu OMV pentru amenda din 2011

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor.
combustibilii

De asemenea, instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei, respectiv cu 20%.

Oficialii Consiliului Concurenţei reamintesc că au câştigat irevocabil şi procesele cu MOL România, Rompetrol Downstream şi Eni România.

La finele anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Aceasta a fost cea mai mare amendă dată în istoria Consiliului Concurenţei.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

OMV Petrom, care la data încălcării legii opera benzinării Petrom şi Petrom V, a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amendă de 137,2 milioane de lei, Rompetrol Downstream a primi o sancţiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil România a plătit 136,8 milioane de lei, MOL România – 80,2 milioane de lei, iar Eni România – 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

 

 

Adaugati comentariu