Sectorul transporturilor, campionul finanţărilor BEI

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a aprobat finanţări şi servicii de consiliere în valoare de peste 13 miliarde de euro pentru România, în cei 25 de ani în care a activat în ţara noastră, sectorului transporturilor având cea mai mare pondere, de 42%.
Curs de schimb

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, şi prim-ministrul României, Mihai Tudose, au sărbătorit joi cea de-a 25-a aniversare a aprobării primei operaţiuni BEI din România şi cea de-a 10-a aniversare a deschiderii biroului Grupului BEI din Bucureşti.

Grupul BEI a jucat un rol important în modernizarea economiei româneşti începând din anul 1992.

Primele operaţiuni de la mijlocul anilor ’90 au vizat modernizarea reţelei rutiere naţionale, finalizarea lucrărilor neterminate de la metroul bucureştean, regenerarea sistemului energetic învechit şi poluant, reînnoirea flotei TAROM şi reducerea pierderilor din sistemele de termoficare.

Au fost sprijinite toate sectoarele economice importante ale ţării, de la transporturi, comunicaţii, energie, sănătate, educaţie şi dezvoltare rurală la infrastructură de mediu, o atenţie deosebită fiind acordată sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii prin intermediul instituţiilor financiare locale, precum şi proiectelor care contribuie la dezvoltarea unei societăţi informaţionale şi a unei economii bazate pe cunoaştere, creând în acelaşi timp noi locuri de muncă, atât de necesare.

În cadrul împrumuturilor acordate de Grupul BEI în România, cele destinate sectorului transporturilor au avut cea mai mare pondere (42%, respectiv 5,4 miliarde de euro). Acestea au vizat reabilitarea şi modernizarea reţelelor de căi ferate, drumuri şi autostrăzi, precum şi transportul urban durabil, respectiv metroul bucureştean.

Pe locul doi s-a situat finanţarea pe termen lung pentru IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară (21%, respectiv 2 miliarde de euro), urmată de proiectele energetice (8%, respectiv 1 miliard de euro). Între acestea se numără construirea parcului eolian de la Fântânele (200 de milioane de euro) şi a unei centrale electrice pe bază de gaze naturale în apropiere de Ploieşti (200 de milioane de euro). De asemenea, BEI a aprobat 480 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădirile de locuinţe din Bucureşti. În fine, s-au acordat 143 de milioane de euro pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ primar şi secundar din toată ţara.

România este ţara din sud-estul Europei care a primit cele mai multe fonduri din partea Grupului BEI, fiind urmată de Croaţia şi Bulgaria, fiecare dintre acestea primind în jur de 5 miliarde de euro.

 

Adaugati comentariu