Advertisement

permisul de conducere
Home Administrare flote Juridic Schimbări privind anularea permiselor auto cu mai multe categorii. Proiect

Schimbări privind anularea permiselor auto cu mai multe categorii. Proiect

Parlamentul va dezbate un proiect de modificare a OUG 195/2002, care prevede ca şoferii cu permis de conducere cu mai multe categorii şi care săvârşesc infracţiuni la regimul rutier să fie sancţionaţi cu anularea carnetului auto doar pentru categoria în care a fost comisă fapta şi nu pentru toate categoriile, cum este în prezent.

Iniţiativa legislativă de modificare a OUG 195/2002 (Codul Rutier) privind anularea permiselor auto cu mai multe categorii aparţine senatoarei Covaciu Rodica şi a fost deja prezentată Senatului.

„O nouă redobândire a permisului de conducere, se poate realiza după curgerea unui termen de cel puţin 1 an, dacă prin sentinţa de condamnare nu s-a stabilit un alt tenuen. Acest lucru se întâmplă chiar dacă săvârşirea unei infracţiuni la regimul rutier se poate realiza de către o persoană doar în exercitarea dreptului de a conduce pentru o categorie distinctă. De exemplu, pentru o persoană care conduce o motocicletă şi care deţine un permis valabil categoria A, B, C, D şi săvârşeşte o infracţiune în timp ce conduce un vehicul categoria A (motocicletă), conform legislaţiei în vigoare, anularea permisului se produce pentru toate categoriile, chiar dacă au fost dobândite la intervale de timp diferit, chiar dacă s-a susţinut examen distinct pentru fiecare categorie în parte”, arată Covaciu Rodica.

În opinia acesteia, pe lângă caracterul discriminatoriu al anulării permisului de conducere pentru toate categoriile, prin aplicarea unei astfel de măsuri destul de drastice, nu se mai respectă scopul de prevenţie al pedepsei.

„Conducătorul auto pe care l-am dat exemplu anterior, care a săvârşit o infracţiune la regimul rutier în timp ce conducea o motocicletă, poate că, în virtutea dreptului conferit de deţinerea permisului de conducere categoria C sau D, este angajat în calitate de conducător auto. Prin anularea tuturor categoriilor de permis, acesta îşi poate pierde locul de muncă, ceea ce constituie un risc crescut de recidivă”, explică senatoarea.

Astfel, în ceea ce privește anularea permiselor auto cu mai multe categorii, proiectul de lege prevede că după alin. 1 al art. 114 se introduce un nou alineat, alineatul (1′), cu următorul conţinut:
(1′) Măsura anulării se dispune pentru categoria de permis în exercitarea căreia a fost comisă fapta”.

Pe de altă parte, se propune și modificarea alin (1) al articolului 114, care va avea următorul cuprins:
„Art. 114. (1) Anularea permisului de conducere, respectiv a categoriei se dispune în urrnătoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamrrat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin 2) şi 4), art. 335 alin 2), art. 336, 337, art. 338 alin 1), art. 339 alin 2), 3) şi 4) din Codul penal;
c) titularul permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă la art.66 alin 1) lit. i) din Codul penal.
d) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
e) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă;”

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor, forul decizional, şi să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

 

CITEȘTE ȘI:

Au început înscrierile în programul Electric Up. Finanțări pentru stații de reîncărcare

CNAIR are în plan modernizarea Agenției de Încasare a taxei de pod Fetești

Șoferii și-au spart anvelopele pe Autostrada de Centură Bacău, proaspăt inaugurată

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

salariul minim european
Juridic

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind salariul minim european

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de lege privind salariul minim european, prin...

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

accidentate
Siguranţă rutieră

INS: Scădere uşoară a numărului de persoane accidentate mortal în incidente de circulaţie

În cursul anului 2023 s-au înregistrat 28.962 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare...

mașinile electrice
Siguranţă rutieră

Riscul ca mașinile electrice să accidenteze pietonii este de 2 ori mai mare decât în cazul mașinilor termice. Studiu

Mașinile electrice cu baterie (BEV) și hibridele plug-in (PHEV) în modul electric...