Salariul minim pe economie va fi calculat anual în baza unei formule transparente

Salariul minim pe economie se va stabili în fiecare an în baza unei formule “predictibile şi transparente”, formulă care se discută la nivel tripartit, între Ministerul Muncii, patronate și sindicate, a anunțat premierul Florin Cîțu.salariul minim

Acesta a subliniat că în dicuțiile cu Comisia Europeană, executivul comunitar nu a impus un nivel al salariului, ci a cerut ca formula să nu se schimbe anual.

“Da, aici lucrurile sunt mai simple. Comisia nu spune cât să crească şi unde să ajungă salariul minim. Comisia spune că trebuie să fie o formulă predictibilă şi transparentă, prin care oamenii ştiu exact cu cât creşte salariul minim în fiecare an. Este o estimare că va fi la 3.000 de lei în 2026, dar, repet, mult mai important este cum ajungem acolo, formula trebuie să fie transparentă, să nu o schimbăm în fiecare an şi asta este ceea ce avem în PNRR. (…) Vom avea o formulă transparentă pe care o negociem, ştiu că Ministerul Muncii deja are o discuţie cu sindicatele şi cu patronatele, este o negociere tripartită şi împreună vom agrea o formulă pe care, apoi, o vom aplica în fiecare an”, a explicat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Salariului minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră. Acest lucru înseamnă că salariul minim în 2021 înseamnă 1.386 lei „în mână”.

Pentru salariații cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin 1 an în domeniul studiilor superioare, salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.350 de lei pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.

 

CITEȘTE ȘI:

Premierul nu susține introducerea unei taxe pentru reducerea numărului de maşini vechi

Pași de urmat în cazul unei daune pentru RCA

IVECO Daily 2021, actualizare substanțială

 

 

Adaugati comentariu