Advertisement

RCA
Home Administrare flote Asigurări Pași de urmat în cazul unei daune pentru RCA

Pași de urmat în cazul unei daune pentru RCA

A avea un autovehicul în posesie, implică o responsabilitate destul de mare, iar pe lângă cunoașterea cu strictețe a legislației rutiere și menținerea acestuia în parametrii optimi de funcționare, un conducător auto, trebuie să dețină și o asigurare obligatorie RCA, valabilă.
Asigurarea auto RCA reprezintă o obligativitate pentru fiecare conducător auto, un fapt reglementat prin lege, astfel încât să poată exista o soluție rapidă și favorabilă prin care să se poată plăti daunele rezultate în cazul unui accident rutier. Există posibilitatea de a intra în posesia unei asigurări RCA prin servicii de asigurari auto online, caz în care, puteți găsi și un calculator CASCO în cazul în care doriți și achiziționarea acestui tip de asigurare facultativă pentru un plus de liniște în ceea ce privește propriul autovehicul. 

Care este rolul asigurării RCA?

Asigurarea RCA este singurul tip de asigurare obligatorie pentru toți șoferii care pun în circulație pe drumurile publice orice fel de autovehicul. În caz contrar, dacă un șofer este prins în trafic fără a avea în posesie o asigurare RCA valabilă, i se va reține certificatul de înmatriculare, precum și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, iar amenda va fi una destul de consistentă, între 1000 și 2000 de lei.

Un aspect extrem de important care trebuie reținut, se referă la faptul că, asigurarea auto RCA are rolul de a acoperi daunele care au fost produse de asigurat. Practic, în urma unui accident rutier intre două autoturisme, șoferul păgubit își va repara mașina pe baza asigurării șoferului vinovat. Șoferul vinovat își va repara singur autoturismul, din bugetul propriu, iar pagubele materiale, precum și vătămările corporale sau alte cheltuieli de judecată și așa mai departe, o să fie achitate de către asigurator.

Cât costă o poliță de asigurare RCA?

Costul necesar pentru achiziționarea unei polițe RCA este unul diferit în funcție de mai multe aspecte. O asigurare RCA se poate face pentru o perioadă de minim o lună și până la 1 an. Costul va fi diferit în funcție de perioadă. De asemenea, costul pentru o astfel de asigurare, va fi diferit și în funcție de vârstă proprietarului, precum și în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autoturismului.

Cel mai mult, va fi nevoit să achite un tânăr sau o tânără de 25 de ani de exemplu, care are în posesie un autoturism dotat cu un motor de peste 2000 – 2500 de cm cubi sau mai mare. Desigur, cel mai puțin va plati o persoană în vârstă al cărui autoturism are un motor de aproximativ 1200 – 1400 de cm cubi sau mai puțin. Un cost concret va fi comunicat de către firma de asigurări, în momentul calculării în funcție de factorii implicați.

Este de menționat și faptul că, inclusiv clasa bonus malus este importantă cu privire la stabilirea costului unei asigurări de tip RCA. Un conducător auto care nu a fost implicat ca vinovat într-un accident rutier recent și are în prezent o clasă bonus malus mica, va plăti mai mult în comparație cu un șofer care are o clasă bonus malus superioară.

Pași de urmat în cazul unui accident

În cazul în care discutăm despre un eveniment rutier în urma căruia s-au produs daune, trebuie să știți că există mai multe lucruri de care trebuie să țineți cont, astfel încât să nu existe nici un fel de problemă cu privire la utilizarea poliței RCA.

  • Foarte important este faptul că, nu trebuie să modificați poziția autovehiculelor până în momentul în care sosește echipajul de poliție. Această condiție trebuie aplicată în special dacă în accident există victime sau sunt implicate cel puțin 3 autovehicule. Trebuie efectuate măsurători de către un echipaj de poliție, fiind întocmit și un proces verbal, moment în care se va stabili cu exactitate vinovăția. Autovehiculele nu trebuie mișcate, deoarece pot exista detalii importante la fața locului, detalii importante care pot stabili cu exactitate vinovăția în cazul în care se încearcă fentarea legii. În plus, poliția poate elibera și autorizația de reparație.
  • Există și un caz particular, acela fiind în urma unui accident în care s-au produs doar prejudicii materiale în ceea ce privește mașinile implicate, iar accidentul s-a produs doar între două autoturisme. În acest caz, nu este nevoie de implicarea autorităților, cu condiția ca, respectivii conducători auto, să se înțeleagă și să completeze un formular de constatare amiabilă. Se poate elibera și partea carosabilă, astfel încât să nu se creeze blocaje ale traficului rutier. Dacă cei doi conducători auto s-au înțeles pe cale amiabila, următorul pas este ca aceștia să se prezinte la un sediu al societății de asigurări la care are poliță șoferul vinovat, pentru îndrumări cu privire eliberarea autorizației de reparație și îndrumări cu privire la constatarea daunelor într-un service autorizat.

Există foarte multe aspecte de care un șofer trebuie să țină cont în momentul în care este implicat într-un accident rutier, fie că este este vinovat sau păgubit.

Asigurare avantajoasa

Cei care caută să cumpere o poliță RCA avantajoasă, sunt invitați să acceseze rca-ieftin.ro, unde pot descoperii cele mai bune oferte. Totul se poate realiza simplu și rapid, online, iar asigurarea va fi livrată prin curier, la adresa solicitată de către client.

Prin intermediul rca-ieftin.ro, există posibilitatea calculării asigurării RCA, precum și posibilitatea calculării unei asigurări facultative CASCO. În acest fel, veți putea compara ofertele, astfel încât la final să puteți face cea mai bună alegere.

În cazul celor de la rca-ieftin.ro, procesul de obținere a unei asigurări RCA este unul extrem de simplu:

  • Introducerea datelor autovehiculului
  • Compararea tarifelor actuale pentru o asigurare RCA ieftină
  • Alegerea celei mai bune polițe RCA pentru în funcție de nevoile pe care le aveți

Accesând platforma rca-ieftin.ro aveți posibilitatea de a obține simplu și rapid o asigurare RCA avantajoasă sau chiar o poliță CASCO eficientă, dar puteți descoperii și o mulțime de informații esențiale cu privire la lucrurile pe care orice șofer trebuie să le cunoască, indiferent de tipul asigurării pe care dorește să o cumpere.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

UNSAR: Cu cât costurile de reparație și închiriere sunt mai exagerate, cu atât crește povara șoferilor plătitori de RCA

Unele service-uri și firme de închirieri de vehicule practică prețuri excesive, astfel...

Legii RCA
Asigurări

Bogdan Chirițoiu: Susţinem proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de ASF

Consiliul Concurenţei susţine proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de Autoritatea...

coplată
Asigurări

UNSAR: Nu va exista coplata la RCA

Atât Directiva europeană (UE) 2021/2118 privind asigurările auto obligatorii, cât și Codul...