Elvetia a decis incetarea, incepand cu data de 1 iunie 2019, a clauzei de salvgardare care limita libera circulatie pentru cetatenii romani si bulgari.
Astfel, pentru a putea ramane in Confederatie, cetatenii romani vor trebui sa gaseasca un loc de munca sau sa aiba suficiente mijloace de trai daca sunt inactivi pe piata muncii.
„Decizia respecta prevederile Acordului privind libera circulatie a persoanelor incheiat intre Elvetia si UE si asigura cetatenilor din Romania si Bulgaria libertate deplina de circulatie in Elvetia, in aceleasi conditii ca ale cetatenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene”, a aratat Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE).
Consiliului federal elvetian a decis, in mai 2017, activarea clauzei de salvgardare aplicabila cetatenilor romani si bulgari, ce a avut ca termen limita de aplicare data 31 mai 2019.
Masura a vizat exclusiv eliberarea de noi permise de sedere de tip „B” (durata de sedere intre 1 si 5 ani), nerestrictionand eliberarea de permise de tip „L” (durata de sedere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a caror eliberare nu este reglementata prin Acordul mentionat) si nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.
Daca doriti sa calatoriti in Elvetia, starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna, iar permisul de conducere romanesc este valabil o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Confederatiei.
La intrarea in Elvetia este posibila verificarea starii autoturismului, astfel incat acesta sa corespunda normelor tehnice conform reglementarilor legale elvetiene.
De asemenea, se vor prezenta, la cererea autoritatilor de frontiera;
- documentele autoturismului,
- dovada proprietatii,
- talonul de inmatriculare,
- asigurarea (cartea verde).
Vigneta se procura contra cost (40 franci elvetieni) de la punctele de trecere a frontierei si se lipeste in mod obligatoriu pe parbrizul masinii.
Daca urmeaza sa calatoriti in zonele alpine, este recomandat sa folositi cauciucurile de iarna.
Pe teritoriul Elvetiei, detinerea sau utilizarea aparatelor de detectare a radarului, precum si a celor anti-radar este interzisa, constituind infractiune si se pedepseste conform legislatiei fiecarui canton.
Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa, iar centura de siguranta este obligatorie atat pentru locurile din fata cat si pentru cele din spate.
Limite de viteza admise
- 50 km/h in localitati
- 80 km/h pe drumurile principale
- 120 km/h pe autostrazi.
Totodata, este recomandat sa incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.
in cazul unui accident de circulatie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie anuntata politia locala.
In situatia unui accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
In cazul unui accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie sa paraseasca locul unde s-a produs accidentul fara autorizatia politiei, exceptand cazurile cand acestea au nevoie de ajutor medical sau daca trebuie sa sune la politie.
CITIŢI SI:
O flotă de 30 de SUV-uri va ajunge la ISC
Unde se construiesc „autostrăzi electrice”. Proiectul NEXT-E
Prima reţea 5G din România. Să pornească maşinile autonome!
Comentați?