Prima reţea 5G din România. Să pornească maşinile autonome!

În premieră pe piaţa din România, Vodafone a lansat, miercuri, servicii comerciale bazate pe tehnologia de comunicaţii mobile 5G, fiind astfel unul dintre primii operatori din Europa şi din lume care lansează aceste servicii.5G

Iniţial sunt acoperite mai multe zone aglomerate din Bucureşti, precum Unirii, Kogălniceanu, Izvor, dar şi zona Pipera Voluntari.

Clienţii Vodafone România vor avea acces la potenţialul tehnologic al reţelei 5G imediat ce telefoanele 5G vor fi disponibile pe piaţă.

Pentru reţeaua Supernet 5G, compania a utilizat staţii radio produse de Huawei (China). Infrastructura de bază (core network) a companiei este construită pe echipamente Huawei şi Ericcson.

Într-un test realizat în centrul tehnic al Vodafone, viteza de descărcare a datelor a atins aproape 1 Gbps de pe un smartphone Huawei.

Pe teren, viteza experimentată de clienţi va fi de aproximativ 450 – 500 Mbps la descărcarea de date, şi o întârziere în transmisia datelor la jumătate faţă de reţeaua 4G.

Ce înseamnă 5G

Numele semnifică a 5-a generaţie de viteză în telefonia mobilă.

Experţii în domeniu consideră că vitezele maxime de descărcare vor fi de până la 20 de gigabiţi pe secundă – suficient de repede pentru a descărca orice formă de conţinut 4K într-o fracţiune din timpul utilizat până acum.

Această tehnologie reprezintă, însă, mult mai mult; va permite conectarea unui număr impresionant de dispozitive la o reţea, în acelaşi timp, fapt ce va reprezentata un avans extraordinar pentru dezvoltarea maşinilor autonome, a oraşelor inteligente, a realităţii virtuale şi chiar în realizarea intervenţiilor chirurgicale la distanţă.

 

CITEŞTE ŞI:

Parcare subterană de peste 280 de locuri în Piaţa Dorobanţi din Capitală

Ţara în care circulă doar maşini

 

Adaugati comentariu