Advertisement
TVA
Home Administrare flote Fiscalitate România, din nou pe primul loc între statele UE la neîncasarea TVA

România, din nou pe primul loc între statele UE la neîncasarea TVA

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere uşoară de la 37,3% în 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizează datele din anii menţionaţi, arată consultanții PwC.

Astfel, România îşi adânceşte pierderile din TVA în termeni nominali la 9 miliarde euro în 2021 faţă de 7,9 miliarde euro în 2020.

„În fiecare an, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA pentru că această taxă este cea mai susceptibilă de a fi fraudată şi, în acelaşi timp, este printre principalele resurse ale bugetului european. Deficitul reprezintă pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor din cauze multiple: evaziune, fraudă, insolvenţe, faliment, erori administrative. Vedem că, din păcate, România continuă să fie campioană incontestabilă la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro în 2021. Dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al ţării din acelaşi an, de 80 mld lei, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la nivelul la care reuşesc Olanda sau Finlanda. Practic o colectare mai bună a TVA nu este doar de dorit, ci chiar imperativă. Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanţă al ţării clasate pe locul doi, Grecia care înregistrează un decalaj cu 10 pp mai mic decât al României. Să sperăm că anul viitor programele implementate sau în curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autorităţilor pentru a le sprijini în identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA”, explică Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA, transmite compania. CE notează că decalajul a rămas mare, în ciuda condiţiilor favorabile pentru îmbunătăţirea conformităţii, adaugă sursa menţionată.

Per total, între 2013 şi 2021, economia României a crescut cu 34% în termeni reali, arată datele comunicatului. Mai mult, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 şi cu încă un punct procentual în 2017, potrivit sursei precizate. Această scădere nu a avut însă un impact vizibil asupra evoluţiei decalajului de conformare, relatează sursa indicată.

Cele mai mici deficite de TVA le înregistrează Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari România (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) şi Lituania (14,5%), conform datelor comunicatului.

Deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat în statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate şi cele efectiv încasate la bugetele statelor

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Banca Mondială: Utilizarea mașinilor electrice este în continuare limitată în România

Cum se înființează o școală de conducere auto defensivă

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscale
Fiscalitate

Facilități fiscale și subvenții în Europa pentru utilitarele ușoare electrice

Statele membre UE acordă un număr mai mic de avantaje fiscale și...

impozit pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Deloitte: Noul impozit pe cifra de afaceri va creşte rata efectivă de impozitare la 20%-30%

Impactul măsurilor fiscale cuprinse în legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea...

fiscale
Fiscalitate

Consultanții EY România recomandă companiilor aplicarea beneficiilor fiscale existente

O serie de beneficii fiscale prevăzute în Codul Fiscal pot asigura o...

vehicule istorice
Fiscalitate

Rovinieta și taxa de pod vor fi achitate și pentru vehicule istorice

Începând din data de 16 octombrie, deținătorii de vehicule istorice vor fi...