Renault va împrumuta 5 MILIARDE de euro, printr-un credit garantat de statul francez

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunţat că statul analizează posibilitatea acordării un împrumut bancar garantat, de aproximativ 5 miliarde de euro, pentru a sprijini grupul Renault să traverseze criza declanşată de epidemia de coronavirus.
renault

„Analizăm un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Renault, care de data aceasta ar fi garantat de stat”, a declarat ministrul, citat de Le Figaro. „Ce este în joc? Este industria noastră auto, este un simbol industrial care aparţine culturii noastre, istoriei noastre, este Renault! Un milion de locuri de muncă sunt legate de industria auto”, a punctat Bruno Le Maire.

Despre acest ajutor de stat se vorbeşte deja de câteva săptămâni: începând cu 8 aprilie, când ministrul francez al Economiei a promis pentru prima dată sprijinul statului francez, care controlează 15% din acţiuniile constructorului auto.

Renault: „O plasă de siguranţă, nimic mai mult”

Grupul, degradat de agenţiile de rating la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii), a consumat din numerar 5,5 miliarde de euro în numai trei luni doar pentru activitatea auto. Cu toate acestea, la finalul lunii martie, rezervele de numerar se ridicau la 10,3 miliarde de euro, conform Renault.

Directorul executiv interimar, Clotilde Delbos, a declarat că utilizarea împrumutului garantat de stat reprezintă „doar o plasă de siguranţă (…), nimic mai mult” şi că acest lucru a fost justificat de necunoscutele privind durata crizei şi ritmul recuperării.

Grupul auto francez, care a înregistrat anul trecut primele pierderi în ultimii zece ani, a raportat vânzări globale în scădere pentru cele cinci mărci (Renault, Dacia, Lada, Renault Samsung Motors şi Alpine), în primul trimestru, cu 25,9%, la 672.962 de vehicule, pe o piaţă care a coborât cu 24,6% în acelaşi interval, ceea ce i-a permis să-şi menţină cota de piaţă de 4,1%.

 

CITEŞTE ŞI:

Un pas înainte pentru două noi şosele rapide: Paşcani-Suceava-Siret

2020: iată cele mai fiabile mașini noi!

Credite suspendate pentru 170.000 de clienţi. Alţi 100.000 mai aşteaptă

 

Adaugati comentariu