Transportatorii rutieri şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la decizia Guvernului de a trimite în Parlament proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), avertizând totodată că este posibilă o dublare a tarifelor.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că decizia Guvernului nu exprimă o atitudine pro business prin care administraţia să fie un partener al mediului de afaceri. În plus, amplificată cu măsurile protecţioniste din vestul Europei impuse prin Pachetul Mobilitate ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier.
„O eventuală dublare a tarifelor la asigurările RCA (reamintim că în perioada de criză 2015 – 2016, tarifele erau de 5 ori mai mari decât în prezent) ar duce la anularea oricărei marje de profit pentru companiile de transport rutier din România, care şi aşa sunt afectate de modificările legislative neoprotecţioniste de la nivel european, de criza şoferilor profesionişti sau de dezvoltarea precară a infrastructurii rutiere”, au arătat transportatorii.
Dacă se vor adopta cele mai importante modificări propuse prin proiectul de lege pentru modificarea legii RCA, respectiv abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă (în acest moment plafonate la 25%) şi eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, atunci se vor recrea condiţiile dezechilibrelor grave în piaţa RCA şi tarifele vor creşte accentuat pentru toţi deţinătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.
Reamintim că proiectul de modificare a legislaţiei RCA a primit aviz negativ din partea Consiliul Economic şi Social, deoarece măsurile propuse vor avea ca efect creşterea nejustificată a tarifelor la poliţele RCA.
UNTRR solicită Guvernului şi Parlamentului României ca Legea 132/2017 să nu fie modificată, să transmită Comisiei Europene o analiză fundamentată privind situaţia pieţei RCA din România cu accentuarea motivelor practice pentru care nu este benefică o schimbare a legislaţiei şi să vină cu măsuri suplimentare pentru a evita întoarcerea la situaţia de criză din perioada 2015-2016.
În acelaşi timp, UNTRR mai solicită Guvernului şi desecretizarea scrisorii primite de autorităţile române de la Comisia Europeană în temeiul art. 4(2) din Regulamentul european 1049/2001, întrucât impactul acesteia reprezintă ”un interes public superior care justifică divulgarea conţinutului documentului în cauză”.
„În ceea ce priveşte concurenţa din piaţa RCA, practica precedentă a demonstrat că în lipsa unor reglementări stricte, companiile de asigurări s-au înţeles asupra preţurilor, situaţie sancţionată de Consiliul Concurenţei cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor RCA. În acest sens, UNTRR solicită Consiliului Concurenţei publicarea raportului final, pentru ca ASF să argumenteze în faţa Comisiei Europene prevederile legale actuale şi astfel toţi asiguraţii RCA din România să aibă posibilitatea de a începe demersurile de recuperare a sumelor percepute în plus ca urmare a înţelegerilor neconcurenţiale”, au conchis transportatorii.
CITEŞTE ŞI:
Primul tramvai fără şine este operaţional
De Revelion, aglomeraţia din vama Nădlac II se mută la frontiera cu Bulgaria
Exemple pentru România. Măsuri adoptate în UE pentru creşterea siguranţei rutiere
Comentați?