emisiilor
Home Transporturi Războiul din Ucraina pune în pericol lanțurile de aprovizionare, avertizează mediul de afaceri german

Războiul din Ucraina pune în pericol lanțurile de aprovizionare, avertizează mediul de afaceri german

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei ar putea exacerba deficitul de șoferi de camion la un nivel la care lanțurile de aprovizionare nu vor putea rezista, avertizează mediul de afaceri german.

Asociația europeană a expeditorilor internaționali de marfă (Elvis) și Asociația Federală a Întreprinderilor Mijlocii din Germania (BVMW) arată, într-un comunicat de presă comun, că există riscul unui blocaj de aprovizionare, care ar putea avea un impact durabil și sever asupra industriei, comerțului și populației. Prin urmare, expeditorii de marfă și companiile de logistică sunt îndemnate să se pregătească imediat și cât mai bine posibil pentru blocajele așteptate pe piața transporturilor.

„Este bine cunoscut faptul că de ani de zile ne confruntăm cu o lipsă semnificativă de șoferi în Germania. Cu toate acestea, încă nu există o soluție fiabile pentru această problemă. Dimpotrivă, reglementările din Pachetul Mobilitate, în special obligația de a întoarcere a vehiculelor la locația sucursalei, au înrăutățit și mai mult situația”, subliniază Nikolja Grabowski, CEO Elvis AG.

Conform datelor privind încasarea taxelor de drum, flotele de transport est-europene au o pondere mare în traficul de camioane din Germania. Cu toate acestea, reprezentanții Elvis spun că nu este posibil să se cuantifice cu precizie ponderea șoferilor ucraineni, pentru că Oficiul Federal pentru Transportul de Mărfuri (BAG) nu înregistrează kilometrajul lor separat. Pe de altă parte, ponderea camioanelor poloneze în traficul de marfă în Germania este cunoscută, de 17,5% din total, reprezentând aproximativ jumătate din transporturile efectuate în Germania de companiile străine.

Potrivit Asociației Elvis, este știut faptul că mulți șoferi de camion angajați în Polonia provin din Ucraina. Majoritatea acestora nu mai sunt însă dispuși să-și exercite profesia în situația actuală, fie pentru că bărbații au fost chemați să-și apere țara în cadrul mobilizării generale ordonate de președintele Zelensky, fie pentru că se întorc acasă pentru a-și proteja familiile.

„Vorbim despre aproximativ 100.000 de șoferi ucraineni care se află în prezent doar în Polonia și care, în curând, ar putea să nu mai fie disponibili pentru companiile de transport”, a arătat Klaus Meyer, președintele comisiei pentru logistică și mobilitate din cadrul BVMW, care a adăugat că o asemenea problemă cu greu ar putea fi rezolvată.

Prin urmare, Elvis și BVMW fac apel la toți expeditorii și furnizorii de servicii de transport germani să-și intensifice contactul cu clienții și subcontractanții cât mai repede posibil și, în același timp, să se pregătească pentru deficitul așteptat de capacități de transport.

În acest context Nikolja Grabowski sugerează chiar o posibilă suspendare temporară a Pachetului Mobilitate.

„Fără a pune sub semnul întrebării reglementările, industria transporturilor și logisticii din Europa are acum nevoie de orice oportunitate de a acționa flexibil pentru a-și putea îndeplini mandatul de furnizare a mărfurilor”, a conchis reprezentantul Elvis AG.

 

CITEȘTE ȘI:

Atacul cibernetic asupra căilor ferate din Belarus poate perturba traficul dintre China și Europa

Soluții integrate de management al flotei auto pentru un maximum de eficiență

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...