Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,2% în decembrie 2021

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,2% în luna decembrie 2021 comparativ cu luna similară din anul precedent, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).Rata anuală a inflaţiei

Potrivit INS, în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare, cu 6,69%, iar serviciile, cu 4,49%.

Dintre mărfurile alimentare, cele mai mari creșteri de prețuri au înregistrat uleiul comestibil – cu 27,17% şi cartofii – 24,89%.

La mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele – 51,57%, combustibilii – 22,45%, energia electrică – 14,92% și energia termică – 14,27%.

La capitolul servicii, în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020 cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale – 22,5%. Tarifele în transportul rutier au crescut cu numai 2,85%, iar reparațiile auto, cu 5,35%.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, inflaţia este determinată în mare parte, respectiv 70%, de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, iar Banca Naţională a României încearcă prin deciziile de politică monetară să ancoreze aşteptările.

“Din păcate preţurile la energie au continuat să crească şi în luna decembrie a anului trecut deşi speram cu toţii să se simtă mai consistent plafonarea. Vedem că indicii de creştere sunt în continuare mari pentru energie şi gaze şi cum în indicele total al inflaţiei, de 8,2%, 70% din pondere vine din preţul la energie. La o pondere aşa de mare politica monetară a băncii centrale are un impact redus. Deci dacă observăm restul indicelui, ce rămâne din 70%, suntem cumva într-un anumit control. Importat este ca prin deciziile de politică monetară să putem ancora aşteptările şi menţinem această creştere relativă a preţurilor pe cealaltă componentă. Şi aşteptăm să vedem alte măsuri care pot influenţa preţurile la energie”, a declarat Dan Suciu citat de Agerpres.

El a spus că deja se văd efectele de runda a doua ale creşterii preţurilor la energie şi BNR încearcă să le tempereze.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Noi reglementări legislative pentru contractele de vânzare de bunuri

Bani de la stat pentru maşini electrice sau hibride destinate instituțiilor publice

 

 

Adaugati comentariu