Advertisement
Rabla Local
Home Finanţare Fonduri publice Rabla şi Rabla Plus pentru companii, prelungite până la 11 octombrie

Rabla şi Rabla Plus pentru companii, prelungite până la 11 octombrie

Sesiunea de depunere a dosarelor de acceptare a persoanelor juridice în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus a fost prelungită până la data de 11 octombrie 2019 inclusiv, în condiţiile în care termenul iniţial era 30 septembrie.

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) pentru persoanele juridice, la data de 19 septembrie 2019, mai era disponibilă suma de 3.033.800 lei. După epuizarea acestor fonduri, AFM precizează că nu se mai pot primi dosare de acceptare în cadrul programului

Reamintim că pentru programul Rabla Clasic, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, aceasta acordându-se în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al maşinii noi, în regim de funcţionare mixt.

Începând din septembrie 2018, prin Ordinul nr. 963/13.09.2018 al Ministerului Mediului, Ghidul de Finanţare al programului Rabla a fost modificat atât din punctul de vedere al condiţiilor de acordare a primei de casare, cât şi din cel al condiţiilor de acordare a bonusurilor.

Astfel, în anul 2019, prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km NEDC (New European Drive Cycle, utilizat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei Europene), în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în Certificatul de Conformitate al maşinii (COC). În cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP (World Harmonised Light Vehicles Test Procedure, stabilită în Regulamentul 2017/1.151 al Comisiei Europene), prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 140 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt.

La achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC, conform informaţiilor înscrise în COC, în 2019 se acordă şi un ecobonus de 1.000 lei. În cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului
WLTP, ecobonusul de 1.000 de lei se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt.

Pe de altă parte, la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

Pentru Rabla Plus, ecotichetul este de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric şi de 20.000 lei, pentru unul hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

În cazul în care proprietarul este acceptat în cadrul Programului Rabla şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul electric sau hibrid prin Programul Rabla Plus, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare.

În cursul unui an, o companie poate utiliza un singur ecotichet pentru achiziţionarea unui astfel de autovehicul, însă poate cumpăra mai multe autovehicule electrice sau hibride. Totuşi, nu se pot obţine ecotichete care să depăşească, în total, suma de 200.000 de euro (100.000 de euro, dacă firma activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri). Ecotichetul folosit la cumpărarea unei maşini se scade din preţul total de comercializare, cu TVA, iar diferenţa de preţ va fi suportată fie din surse proprii, fie din credite bancare, fie prin intermediul unui leasing financiar.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rabla Clasic 2024
Fonduri publice

Cele mai importante modificări ale programului Rabla Clasic 2024

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică modificările aduse Ghidului de finanțare...

rabla plus 2024
Fonduri publice

Modificările din programul Rabla Plus 2024. Proiectul de Ordin al ministrului mediului

Reducerea cuantumului ecotichetului la 25.500 de lei indiferent de numărul mașinilor casate,...

Schemă de ajutor de stat
Fonduri publice

Schemă de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investițiile în regiunile mai puțin dezvoltate

Ministerul Finanțelor propune o nouă schemă de ajutor de stat care prevede...

rabla plus
Fonduri publice

Bugetul programului Rabla Plus 2024 crește la 1 miliard de lei

Programul Rabla Plus va avea, în 2024, un buget record, de 1...