RCA
Home Administrare flote Asigurări Proiectul pentru limitarea tarifelor RCA a ajuns la Consiliul Concurenţei. Care sunt valorile

Proiectul pentru limitarea tarifelor RCA a ajuns la Consiliul Concurenţei. Care sunt valorile

Proiectul Hotărâre de privind limitarea tarifelor la RCA se află în analiza Consiliului Concurenţei pentru o eventuală avizare, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Acest proiect este la avizat la Consiliul Concurenţei, sunt discuţii referitor la situaţia pieţei RCA şi sunt discuţii normale pentru că piaţa RCA trebuie astfel creată încât cetăţenii sau consumatorii sau beneficiarii de RCA care sunt obligaţi să nu sufere pentru faptul că o piaţă a avut volatilitate la un anumit moment dat. Acesta este grija Guvernului”, a afirmat Adrian Câciu.

Ministerul Finanţelor a lansat, în februarie, în dezbatere, proiectul de Hotărâre care vizează limitarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

„Ca urmare a ieşirii recente din piaţa asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă de piaţă, asigurător în portofoliul căruia se afla cea mai mare parte a asiguraţilor, a fost generată o evoluţie ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA care a condus la încadrarea unui număr ridicat de asiguraţi RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat. Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unităţi anuale de expunere), la nivelul pieţei, fără a include Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creştere în anul 2021. Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizaţiei Societăţii de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, a fost de 725 de lei, şi a ajuns în trimestrul 4 să fie 1.050 de lei (…). Având în vedere cele prezentate, o soluţie pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de către ASF înmulţit cu factorul N.

„Totodată, în această situaţie asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere”, se subliniază în nota de fundamentare.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi 1,5% în clase de malus.

Astfel, conform anexei proiectului, tarifele de primă maxime sunt următoarele:

RCA

RCA

RCA

Proiectul de HG prevede că depăşirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut de către societăţile de asigurare RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. În afara sancţiunii contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiunile contravenţionale complementare.

 

CITEȘTE ȘI:

Lektri.Co vrea să crească numărul de revânzători de stații de încărcate pentru mașini electrice

Afacerile din comerţul cu autovehicule s-au majorat, în ianuarie, cu 9,8%

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...

euroins
Asigurări

CITR: Creanțele scadente ale Euroins însumează, până acum, 600 milioane de lei

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins, în cele aproximativ...