Proiect de lege: 4 probe de examinare pentru obţinerea permisului auto

O iniţiativă legislativă care vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a fost depusă la Camera Deputaţilor. Proiectul, iniţiat de deputatul Florin Gheorghe propune o examinare mult mai riguroasă a competenţelor şi aptitudinilor viitorilor conducători auto.examen-auto-scoala-soferi-floteauto

Potrivit iniţiatorului, examinarea pentru obţinerea permisului va consta în patru probe obligatorii, în loc de 2, cum sunt în prezent. Astfel, pentru a obţine permisul de conducere, vor fi obligatorii atât proba teoretică, cât şi trei probe practice: proba de condus în poligon, proba practică de traseu în localitate şi proba practică pe timp de noapte.

Deputatul Florin Gheorghe (PSD) cosideră că slaba pregătire şi slaba examinare a conducătorilor auto este resimţită direct şi în buzunarul conducătorilor auto, fiind penalizaţi prin intermediul primelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie, care, în cazul tinerilor de sub 30 de ani, ajung la niveluri care depăşesc valoarea maşinii.

”Cred că ne-am săturat cu toţii să vedem victime şi decese pe şoselele din România, în care cel mai frecvent sunt implicaţi tineri şi tinere, cei mai mulţi cu vârste sub 30 de ani. În ultimii 26 de ani condiţiile şi modalităţile de instruire şi de examinare a noilor conducători de autovehicule s-au relaxat atât de mult, încât nu m-ar mira ca, din populism, să auzim că s-a renunţat definitiv la examinare, iar permisul se obţine mai uşor decât un bilet de autobuz, poate chiar prin SMS!”, afirmă iniţiatorul proiectului de lege.

Acesta este de părere că noua modalitate de examinare se va vedea direct şi imediat în reducerea numărului de accidente rutiere: „Modificările propuse de mine nu sunt deloc vreo mare inovaţie! De fapt propun revenirea la un sistem care a mai funcţionat parţial în România şi care, în trecut, avea ca rezultat conducători auto mult mai bine pregătiţi şi mult mai responsabili şi conştienţi de pericolele posibile apărute în trafic”.

 

Adaugati comentariu