Advertisement
rabla taxi
Home Finanţare Programul „Rabla TAXI” a fost aprobat de Primăria Capitalei

Programul „Rabla TAXI” a fost aprobat de Primăria Capitalei

În cadrul programului „Rabla TAXI”, Primăria Capitalei va acorda eco-vouchere în valoare de 3.000 de euro pentru 3.000 de taximetrişti, într-o primă etapă, începând din ianuarie 2020.

Programul, propus de primarul general Gabriela Firea, a fost aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti cu 30 de voturi pentru (PSD-ALDE şi PMP) 3 abţineri (PNL şi USR) şi 12 voturi împotrivă (PNL şi USR).

Schema prevede acordarea, într-o primă etapă, începând cu 1 ianuarie 2020, a 3.000 de eco-vouchere în valoare de aproximativ 3.000 de euro, fiecărui transportator autorizat în regim de taxi din Bucureşti care doreşte să înlocuiască actualul autovehicul, poluant, cu unul nou, cu norme de poluare EURO 6, non-diesel, hibride sau electrice.

Programul are ca obiectiv o calitate mai bună a aerului în Bucureşti, prin reducerea poluării generate de acest tip de activitate, şi creşterea calităţii serviciului de transport public în regim taxi.

„Proiectul Rabla pentru taximetre se înscrie în eforturile noastre de a lupta cu poluarea în Bucureşti. Avem 5.500 de taximetre poluante în Capitală şi vrem să sprijinim înlocuirea lor cu unele mai prietenoase cu mediul. Ţinta noastră este ca, din ianuarie 2020, să acordăm, pentru început, 3.000 de ecovouchere în valoare de 3.000 de euro pentru taxiurile cele mai poluante (EURO 1-EURO 4), urmând ca anul următor să fie acordate şi celelalte 2.500”, a declarat primarul general.

Potrivit sursei citate, în medie, o maşină personală parcurge circa 30 de kilometri pe zi, o distanţă de cinci ori mai mică decât un taximetrist. Din totalul de 10.055 de licenţe existente în Municipiul Bucureşi, 7.500 sunt valabile, restul fiind în diverse stadii litigioase. Dintre acestea, 5.500 sunt poluante.

„Efortul financiar poate fi considerat consistent, dar este mic raportat la beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea noastră, a copiilor noştri – mult mai importantă fiind prevenţia decât tratarea unor boli care sunt agravate de poluare. Subliniez că aplicăm acest proiect după ce ne-am ocupat deja de achiziţia a 830 de noi mijloace de transport pentru serviciul de transport public local şi de eliminarea din traficul bucureştean a autoturismelor cu grad ridicat de poluare. Când am pregătit acest proiect nu ne-a motivat exclusiv avertismentul de infringement, ci şi preocuparea pentru viaţa şi sănătatea bucureştenilor şi a vizitatorilor Capitalei. Convingerea mea este că trebuie să luăm acest domeniu foarte în serios, aşa cum am făcut în ultimii 3 ani, de când am lansat Planul integrat de calitate a aerului şi am introdus 15 măsuri pentru a combate poluarea aerului”, a arătat Gabriela Firea

Cele 7.500 de autorizaţii taxi valabile sunt pentru maşini fabricate:

  • aprox. 2.800 între anii 2005-2010 – respectiv EURO 1 – EURO 4
  • aprox. 2.100 între anii 2011-2014 – respectiv EURO 5
  • aprox. 2.600 între anii 2015-2019 – respectiv EURO 6

Potrivit calculelor realizate de Direcţia de transporturi din Primăria Capitalei, o maşină folosită de obicei pentru serviciul de taximetrie – de exemplu un Logan, cu normă de poluare EURO 6 – costă aproximativ 6.800 euro cu TVA.

„Dacă participă la Programul RABLA Naţional sau dacă îşi vinde direct maşina actuală, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul ar putea obţine minim 1.000 euro. Primăria Capitalei îi acordă voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie să asigure aproximativ 3.000 euro. Împărţim efortul la jumătate”, a spus primarul general.

Detaliile programului vor fi stabilite într-un regulament de aplicare, similar programului de ecovouchere pentru populaţie.

 

CITEŞTE ŞI

Licitaţii trucate la CNAIR. 4 firme de deszăpezire, amendate cu peste 1 milion de euro

Bolt își reduce amprenta de dioxid de carbon în Europa

Prețurile mașinilor electrice nu vor scădea în următorii 5 ani

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

transportul public
Transporturi

Noi metode de plată digitale pentru transportul public din București

Titlurile de călătorie de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) vor putea...

Brașov
Transporturi

Terminalul de transport urban, Gara Brașov, va fi deschis în următoarele săptămâni

Cel mai mare terminal al Regiei Autonome de Transport (RAT) din Brașov,...

DRPD
Finanţare

DRPD Buzău își extinde flota cu 5 autoturisme, dintre care patru mașini de teren

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRPD) Buzău a lansat licitația pentru...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au crescut cu 9 % în primele 11 luni din 2023

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...