Advertisement

Mehedinți
Home Piaţa auto Flotă verde Programul Rabla Plus. 9.750 de cereri pentru mașini electrice şi hibrid înregistrate deja în 2021

Programul Rabla Plus. 9.750 de cereri pentru mașini electrice şi hibrid înregistrate deja în 2021

În Programul Rabla Plus 2021 au fost înregistrate, până în prezent, 9.750 de cereri pentru finanțarea mașinilor electrice şi hibrid, numărul total al acestora fiind estimat la 12.000, de trei ori mai multe decât în 2020, a afirmat vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Ion Vasile, prezent la deschiderea Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2021.

„Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, este principalul partener al electro-mobilităţii şi al industriei auto în România. Bugetele au crescut de la an la an, Dacă în 2019 au fost finanţate 1.700 de autovehicule electrice şi hibrid, în 2020 au fost finanţate 3.550, iar anul acesta estimăm undeva la 12.000 de autovehicule. Până acum sunt înscrise 9.750 de cereri pentru autovehicule electrice şi hibrid”, a precizat acesta.

Reprezentantul AFM a adăugat că un alt program important se referă la dezvoltarea infrastructurii ce cuprinde staţii de încărcare a maşinilor prietenoase cu mediul.

„La fel, unul dintre obiectivele majore este dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare. Până în momentul de faţă, finanţările de la Administraţia Fondului pentru Mediu au mers către 200 de staţii de reîncărcare pentru autovehiculele electrice. Datorită lansării noului Ghid de finanţare în consultare avem o sesiune de finanţare pentru Unităţi Administrativ – Teritoriale unde avem disponibili 500 de milioane de lei, plus că avem o schemă de ajutor de stat aprobată pentru operatorii economici unde avem alocaţi 50 de milioane de euro. Este o sesiune căreia îi vom da drumul începutul anului viitor”, a mai spus Ion Vasile.

În Programul Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete: 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Totodată, persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar persoanele care doresc să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predau o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei.

 

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Finanțelor nu are încă o soluție clară pentru o taxă auto aplicată mașinilor poluante 

Creștere de 4,3% pentru înmatriculările noi de autoturisme în primele 9 luni. Topul mărcilor

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verde

Puma Gen-E, complet electrică și fabricată în uzina Ford Otosan din Craiova, debutează în România

Ford a prezentat astăzi Puma Gen-E, versiunea complet electrică a celui mai...

România
Analize de piațăFlotă verde

Cât de ”verde” va fi parcul auto al România în 2050?

Numărul total de autoturisme din România este estimat să ajungă la 9,1...

flotele corporative
Flotă verde

De ce ar putea fi interzise mașinile termice pentru flotele corporative din 2030?

Comisia Europeană se pregătește să facă publice propunerile privind accelerarea electrificării pentru...

Electric Up 2
Flotă verdeFonduri publice

Programul Electric UP 2. Bani de la stat pentru instalarea stațiilor de reîncărcare

IMM-urile și operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa pot accesa finanțări...