Advertisement

Electric Up 2
Home Piaţa auto Flotă verde Programul Electric UP 2. Bani de la stat pentru instalarea stațiilor de reîncărcare

Programul Electric UP 2. Bani de la stat pentru instalarea stațiilor de reîncărcare

IMM-urile și operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa pot accesa finanțări de 150.000 de euro/beneficiar, prin Electric UP 2, pentru un pachet integrat de sisteme care include stații de reîncărcare a mașinilor electrice și hibride plug-in. Se preconizează că din bani vor fi instalate 3.000 de puncte de reîncărcare, la fel ca la prima ediție a programului.

Noul program Electric UP a intrat în linie dreaptă, bugetul alocat fiind cuprins între 450 – 596 milioane lei. Pe lângă instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, de stocare a energiei produse și de încălzire/răcire, fondurile publice vor fi destinate și montării a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Potrivit Ghidului de finanțare, sesiunea de înscriere va fi deschisă în data de 14 octombrie 2024, ora 8:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 16 decembrie 2024, ora 23:59:59.

Noutățile din ediția a doua a programului constau în creşterea puterii instalate, alocarea de bani pentru stocare şi majorarea finanţării până la 150.000 euro/beneficiar, faţă de 100.000 euro în ciclul precedent. Fondurile reprezintă 75% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției, restul de 25% fiind cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului. În cadrul programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, și un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, în maximum 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare.

Conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul programului Electric UP 1 a fost finanțată instalarea a peste 3.000 de puncte de reîncărcare pentru mașini electrice, pentru ediția a doua fiind preconizat același număr.

”Dincolo de reducerea de costuri cu energia electrică pentru operatorii economici, prin instalarea de staţii de reîncărcare a maşinilor electrice şi a sistemelor de stocare contribuim la dezvoltarea infrastructurii de transport electric şi la stabilitatea sistemului energetic naţional. Estimăm că se vor instala încă aproximativ 3.000 puncte de reîncărcare a maşinilor electrice şi că vor fi puşi în funcţiune cel puţin 100 MW producţie şi 40 MW capacităţi de stocare a energiei electrice în regim de prosumator”, a precizat ministrul.

Cheltuielile eligibile

Pentru instalarea stațiilor de reîncărcare sunt finanțate următoarele cheltuieli:

– cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (exemplu: 2x11kW); nu se va accepta decontarea cheltuielilor cu achiziția stațiilor de încărcare cu puteri care depășesc puterea aprobat;
– cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;
– cheltuieli de consultanță și management de proiect, de maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;
– cheltuieli cu lucrările de montaj și punere în funcțiune a staţiei/stațiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.

În cazul în care prețul echipamentelor solicitat de beneficiar depășește prețul mediu de piață, autoritatea va deconta contravaloarea echipamentelor raportat la prețul mediu de piață. Toate echipamentele finanțate prin program trebuie să fie noi și să respecte condițiile tehnice specificate în Ghidul de finanțare.  Pe de altă parte, este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, dacă aceasta este nedeductibilă.

Potrivit Ghidului de finanțare, solicitarea pentru instalare doar a stației/staţiilor de reîncărcare de minimum 22kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, fără sistemul de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, fără sistemul de stocare a energiei electrice produse și fără sistemul electric alternativ de încălzire/răcire va duce la respingerea dosarului de finanțare.

Garanția pentru lucrările și produsele finanțate este de 5 ani și se acordă punctaj maxim dacă stația de reîncărcare este amplasată pe domeniul public sau privat, cu acces public permanent, pentru o putere instalată mai mare de 44 kW.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, octombrie 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Două noi spaţii de servicii au fost deschise pe Autostrada A1, în zona Miercurea Sibiului

 

RAR: Staţiile ITP și-au reluat activitatea în condiții normale

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verde

Puma Gen-E, complet electrică și fabricată în uzina Ford Otosan din Craiova, debutează în România

Ford a prezentat astăzi Puma Gen-E, versiunea complet electrică a celui mai...

România
Analize de piațăFlotă verde

Cât de ”verde” va fi parcul auto al România în 2050?

Numărul total de autoturisme din România este estimat să ajungă la 9,1...

flotele corporative
Flotă verde

De ce ar putea fi interzise mașinile termice pentru flotele corporative din 2030?

Comisia Europeană se pregătește să facă publice propunerile privind accelerarea electrificării pentru...

Flotă verde

Renault Group, training în premieră pentru pompierii IGSU

Pe 26 noiembrie, sediul Renault Group din România a găzduit o formare...