Programele Rabla şi Rabla Plus ar putea fi suplimentate

În primele 6 zile de la lansarea programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, au fost acordate aproximativ10.000 de bonusuri de casare a maşinii vechi şi se analizează, deja, suplimentarea fondurilor alocate pentru cele două programe.programul-rabla-2015-companiile-si-institutiile-publice-vor-cumpara-peste-2-000-de-autovehicule-floteauto

„Românii au rezervat în mai puţin de şase zile de la startul programului, 10.000 de tichete electronice prin Rabla Clasic. Asta înseamnă, în medie, 1.600 de tichete rezervate pe zi şi peste 40% tichete epuizate deja. Bugetul total alocat pentru Rabla Clasic este de 180 milioane lei, ceea ce poate permite casarea a circa 26.000 de maşini mai vechi de opt ani. Succesul programului este evident, deja, dacă ritmul rezervărilor de tichete se menţine în continuare, putem lua în considerare o suplimentare a bugetului Rabla Clasic. Şi programul Rabla Plus a început în forţă, fiind rezervate 69 de maşini 100% electrice, faţă de 39 cât au fost achiziţionate pe întregul program din 2016”, a explicat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, citată de Mediafax.

Noutăţile programelor se referă la preluarea atribuţiilor privind întocmirea dosarelor de către dealerii auto de la centrele de casare, la posibilitatea cumulării programelor şi la perioada de timp pe care se întind. Mai exact,
cele două programe pot fi accesate, în aceleaşi condiţii ca anul acesta, şi în 2018 şi 2019.

Românii care doresc să îşi caseze maşina veche şi să beneficieze astfel de o reducere pentru achiziţionarea unui autoturism nou trebuie să se prezinte la un dealer auto, pentru a fi înscrişi în programul informatic Rabla.

Documentele necesare pentru întocmirea dosarului sunt cartea de identitate a proprietarului, certificatul de înmatriculare al maşinii, cartea de identitate a maşinii, certificat de atestare fiscală şi declaraţia privind păstrarea sau cedarea primei de casare.

programul-rabla-floteautoDupă ce primesc confirmarea, trebuie să meargă la un centru REMAT, să predea vehiculul, să încaseze banii pe „fierul vechi”, aproximativ 1.000-1.500 de lei, în funcţie de cât cântăreşte maşina, apoi să se prezinte cu dovada
de casare la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

În sfârşit, cu ambele dovezi, de casare şi de radiere din circulaţie a maşinii, beneficiarul trebuie să se prezinte din nou la dealerul auto, pentru ca acestea să fie ataşate dosarului, iar în termen de patru luni poate beneficia de prima de casare oferită de stat pentru a-şi cumpăra un autoturism nou cu preţ redus.

Persoanele care casează o maşină mai veche de opt ani beneficiază de o primă de 6.500 lei la achiziţionarea unei maşini noi, cu motor diesel sau pe benzină. Prima se poate suplimenta cu 1.000 de lei dacă noxele emise
de noul autoturism sunt sub 98 de grame de CO2, iar în cazul în care motorul este unul hibrid, prima se suplimentează cu 1.700 de lei. Toate aceste prime se pot cumula, astfel că prin programul RABLA Clasic, reducerea maximă poate ajunge la 9.200 de lei.

În cazul în care beneficiarul achiziţionează un autoturism 100% electric, statul va acorda o primă de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 euro), la care se poate adăuga şi prima de casare, în valoare de 6.500 lei, dacă maşina predată este mai veche de opt ani. Aşadar, eco-bonusul maxim va ajunge la 51.500 lei.

Bugetul Programului Rabla Clasic este, pentru 2017, de 180 de milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus este de 45 de milioane de lei.

 

Adaugati comentariu