Advertisement
carantină
Home Transporturi Primarul Capitalei: Bucureştiul va fi în scurt timp un oraş blocat

Primarul Capitalei: Bucureştiul va fi în scurt timp un oraş blocat

Numărul autovehiculelor din Capitală şi din zona metropolitană a crescut cu peste 30.000 în primele patru luni ale anului, faţă de finalul lui 2016, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, susţinând că, fără măsuri de descurajare a traficului rutier, Bucureştiul va fi în scurt timp un oraş blocat.

Potrivit edilului-şef al Capitalei, nu se va renunţa la culoarele unice. Gabriela Firea invocă Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, realizat sub coordonarea BERD, conform căruia una dintre măsurile care duc la creşterea mobilităţii este realizarea benzilor destinate transportului public.

Vom acţiona să facem această măsură cât mai eficientă, astfel încât efectele benefice să fie mai mari decât neajunsurile, aplicând în această perioadă un set de măsuri complementare care să ajute la decongestionarea traficului”, a punctat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a avut astăzi o şedinţă de lucru cu reprezentanţii direcţiilor de transporturi şi utilităţi din cadrul Primăriei, pentru a stabili modul de implementare a măsurilor conexe care vor însoţi introducerea culoarelor unice pentru transportul în comun în Bucureşti.

„Din orice perspectivă am privi însă problema traficului, realitatea este una singură: avem înmatriculate în Bucureşti, la final de aprilie, 1,274 milioane de autovehicule, plus alte 155.000 înmatriculate în Ilfov. Faţă de finalul anului trecut se înregistrează, în doar 4 luni, o creştere a parcului auto din zona metropolitană Bucureşti de peste 30.000 de unităţi. La acestea se adaugă autovehiculele, deloc puţine, care tranzitează zilnic Bucureştiul, precum şi cele înmatriculate în alte judeţe sau alte ţări ale căror proprietari locuiesc, de fapt, aici. Prin urmare, fără măsuri de descurajare a traficului rutier, vom avea în foarte scurt timp un oraş complet blocat. Pentru început avem în vedere doar măsuri care să stimuleze conformarea voluntară, de genul încurajării transportului în comun sau a celui ecologic, dar în perspectivă nu excludem şi alt gen de măsuri”, a afirmat Gabriela Firea.

Măsurile pe care PMB vrea să le implementeze pentru fluidizarea traficului rutier în zona Bucureşti-Ilfov au fost incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 şi vizează, printre altele: introducerea de benzi de circulaţie cu prioritate pentru transportul public pe o distanţă de 25 km şi achiziţia a 100 troleibuze, 100 de tramvaie şi 400 de autobuze.

Proiectul mai presupune modernizarea infrastructurii de tramvai şi extinderea acesteia cu 41 km de cale dublă, reabilitarea a aproximativ 1800 de staţii, construcţia de parcări de tip Park & Ride la punctele cheie de intrare în oraş, construcţia de parcări subterane, amenajarea şi lărgirea Prelungirii Ghencea, lărgirea str. Jandarmeriei, reconfigurarea întregii zone de birouri Pipera — str. Fabrica de Glucoză, str. D. Pompeiu, str. Petricani, str. Andronache, şos. Colentina.

De asemenea, PMB are în plan amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste şi locuri de parcare), dar şi extinderea sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing), crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti în centrul oraşului, concomitent cu modernizarea spaţiul urban public şi îmbunătăţirea condiţiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă, regândirea şi extinderea sistemului de management al traficului.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în creștere cu 9,4% în primele 9 luni

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

Blue
Transporturi

Blue, aplicația de ride-hailing dezvoltată de Autonom, intră pe piața călătoriilor urbane cu 100 de autovehicule Tesla

Blue, brandul românesc, parte din cea mai extinsă rețea de mobilitate din...

Transportul public
Transporturi

Transportul public rămâne în continuare facilitatea cea mai importantă pentru angajați

Transportul public rămâne în continuare facilitatea cea mai importantă indiferent de generaţie,...

Strategia Naţională a Hidrogenului
Transporturi

„Strategia Naţională a Hidrogenului”. Care sunt modurile de transport vizate

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere proiectul privind „Strategia Naţională a Hidrogenului”,...