Advertisement

Rabla Clasic 2024
Home Finanţare Fonduri publice Programele Rabla Clasic și Rabla Plus demarează pe 26 aprilie

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus demarează pe 26 aprilie

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus demarează pe 26 aprilie, iar bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o conferinţă de presă organizată în fața sediului Ministerului Mediului.

Evenimentul a marcat și lansarea etapei finale a competiției Best Electric Car in Romania, organizată de AutoExpert Media și susținută de Arval România.

Ediţia din acest an a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Ediția din acest an a programului „Rabla Plus” va avea cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 45.000 lei pentru „full electric” şi 20.000 de lei pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Pe baza bugetului alocat în acest an, prin „Rabla Plus” vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in, conform datelor ministerului de resort.

”Programele pe care le lansăm după aprobarea bugetului sunt primele cu care începem, sunt Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Electrocasnice. La Rabla Clasic, am majorat bugetul de la 6.500 lei la 7.500 lei, tichetul standard de sprijin este de 7.500 lei în 2021. Am majorat, de asemenea, eco-bonusurile pentru hibrid şi pentru maşinile care au emisii scăzute de dioxid de carbon, sub 96 de grame pe km. În paralel, am dublat bugetul pentru maşinile electrice, am păstrat aceleaşi condiţii, 45.000 lei sprijin pentru maşinile full electrice, 20.000 lei pentru cele hibrid plug-in. Am introdus, foarte important, şi la Rabla Clasic, interdicţia de a vinde maşina care a beneficiat de acest sprijin. Am constatat că au fost câteva încercări de a exporta subvenţia din România, de a duce maşinile care au beneficiat de Rabla Clasic în alte ţări şi am introdus această limitare, această interdicţie care era deja existentă la Rabla Plus”, a precizat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Potrivit acestuia, în şedinţa de Guvern de miercuri va fi prezentat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

”AFM este instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus, sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit, îşi doreşte ca mobilitatea să fie în linie cu tendinţele europene şi mondiale. Ne dorim ca viitorul pe care îl pregătim pentru copiii noştri să fie unul mai curat, oraşele noastre să fie mai puţin poluate, aerul din Bucureşti şi din toate oraşele ţării să fie mai puţin poluate. Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020. A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tenndinţelor de pe piaţa românească. În primele trei luni se vede că a crescut exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România în primele trei luni şi acest buget, acest sprijin vine practic în favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea şi confortul personal şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător, emisiile de dioxid de carbon şi la reducerea acestora pentru a pregăti un viitor mai curat, mai sănătos pentru copiii noştri”, a explicat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

 

CITEȘTE ȘI:

Despăgubirea poate fi încasată de la asigurătorul RCA şi fără reparaţia vehiculului

Angajaţii din companiile private se pot vaccina la locul de muncă; vor avea acces şi familiile acestora

Traficul rutier prin vama Porțile de Fier I, suspendat temporar pe timpul nopții

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Poliția Locală Târgoviște
Fonduri publice

10 autoturisme electrice pentru Poliția Locală Târgoviște, prin Rabla Plus

Poliția Locală Târgoviște intenționează să achiziționeze un număr de 10 autoturisme electrice...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu...

Primăria Sectorului 3
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Sectorului 3 și-a bugetat 3,1 mil. lei pentru achiziționarea a 28 de vehicule electrice

Primăria Sectorului 3 al Capitalei a lansat licitația pentru achiziția unui număr...

baterii
Fonduri publice

Primăria Bârlad achiziționează 11 autoturisme electrice, prin programul Rabla Plus

Primăria municipiului Bârlad intenționează să achiziționeze un număr de 11 autoturisme electrice,...