Acord provizoriu privind Legea Europeană a Climei. Cum vor fi reduse emisiile

Membrii Parlamentului European au ajuns, miercuri dimineaţă, la un acord provizoriu cu statele membre privind Legea Europeană a Climei. Ca element cheie al Pactului Verde European, Legea Europeană a Climei consacră angajamentul UE pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050 şi obiectivul intermediar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparat cu nivelurile anului 1990.
Legea Europeană a Climei

„Sunt încântată că am ajuns la un acord pe acest element esenţial din Pactul Verde European. Angajamentul nostru politic de a deveni primul continent neutru climatic până în 2050 este acum şi un angajament legal. Legea Climei pune UE pe o cale verde pentru o generaţie. Este obligaţia noastră faţă de copiii şi nepoţii noştri”, a declarat preşedinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen.

Pe lângă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, acordul de miercuri consolidează cadrul european pentru acţiune climatică prin introducerea mai multor elemente: reducerea emisiilor de carbon, agajamentul pentru emisii negative după 2050, înfiinţarea European Scientific Advisory Board on Climate Change, care va oferi consiliere ştiinţifică independentă, prevederi mai solide privind adaptarea la schimbările climatice, coerenţă a politicilor din UE cu obiectivul neutralităţii climatice, între altele.

Comisia Europeană a depus propunerea pentru Legea Europeană a Climei (European Climate Law) pe 4 martie 2020.

Acordul preliminar de miercuri urmează să primească aprobarea oficială a Parlamentului şi Consiliului, apoi Legea Europeană Climei va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus demarează pe 26 aprilie

Despăgubirea poate fi încasată de la asigurătorul RCA şi fără reparaţia vehiculului

Angajaţii din companiile private se pot vaccina la locul de muncă; vor avea acces şi familiile acestora

 

 

Adaugati comentariu