Program de granturi de 1 mld. de euro pentru domeniile afectate de restricții

Guvernul va adopta în şedinţa următoare un program de granturi în valoare de 1 miliard de euro pentru reluarea activităţilor economice în domeniile unde au existat restricţii pe perioada stării de urgenţă sau de alertă. programul fiind împărţit în 3 mari categorii de beneficiari.
Curs de schimb

Prima componentă vizează asigurarea unui buget de 100 de milioane de euro pentru micro-granturi în valoare de 2.000 de euro pentru SRL-uri fără salariaţi, pentru PFA-uri, dar şi ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural artistice şi cinematografie, precum şi pentru cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienţilor COVID.

A doua componentă don acest program de granturi se referă la asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil pentru capital de lucru pentru intreprinderile mici şi mijlocii, în funcţie de cifra de afaceri. Bugetul total este de 350 de milioane de euro, iar valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din valoarea cifrei de afaceri a companiilor solicitante, adică între 5.000 şi 150.000 de euro. Domeniile vizate sunt cele afectate de restricţiile din timpul pandemiei: HoReCa, serviciile de transport, industria de evneimente, editurile şi librăriile, industria creative.

O altă componentă o reprezintă granturile pentru investiţii, cu un buget total de 550 de milioane de euro, pentru intreprinderi mici şi mijlocii, pentru reprofilare sau reconversia activităţilor, din domenii precum industria alimentară, energie, echipamente, serviii de îngrijire, reparaţii şi întreţinere, turism, hoteluri, confecţii. Valoarea grantului în acest caz este cuprinsă între 50.000 şi 200.000 de euro, iar programul va fi derulat prin Ministerul Economiei.

 

CITEȘTE ȘI:

Cât va dura impactul puternic al coronavirusului în economie. Estimarea CFA

Test drive Skoda Kamiq Style 1.5 TSI DSG

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Ce nu este permis în continuare

 

 

Adaugati comentariu